Linkovi

Senator Džozef Bajden o iraèkoj krizi - 2003-03-04


Lider demokratske manjine u odboru za spoljnopolitièke odnose amerièkog Senata, Džozef Bajden iz države Delaver, izjavio je da administracija predsednika Džordža Buša otuðuje saveznike èija je pomoæ neophodna u borbi protiv terorizma. Kako iz Njujorka izveštava novinarka Glasa Amerike, Barbara Šecau - po reèima senatora Bajdena Sjedinjene Države æe i dalje biti izložene opasnosti terorizma sve dok administracija predsednika Buša ne bude ukljuèila saradnju sa meðunarodnom zajednicom u dugoroènu amerièku spoljnu politiku i strategiju nacionalne bezbednosti :

Senator Bajden kaže da Sjedinjene Države tek treba da formulišu ofanzivnu strategiju koja obuhvata -- kako je nazvao -- novu pretnju meðunarodnog terorizma, bez granica. Po njegovim reèima, stvarna nacionalna bezbednost podrazumeva meðunarodnu saradnju. Meðutim, administracija predsednika Buša otuðila je tradicionalne amerièke saveznike donošenjem jednostranih odluka, nepriznavanjem regionalnih interesa, odbijanjem da pregovara o Meðunarodnom kriviènom sudu, povlaèenjem iz Sporazuma o zabrani antibalistièkih raketa, kao i iz Protokola iz Kjota -- navodi senator Bajden:

“Biæe potreban postojan napor za izgradnju nove vrste meðunarodne saradnje koja bi bila naše najbolje i najefikasnije oružje u ratu protiv terorizma. U tom ratu trebalo bi da nauèimo kako da poboljšamo razmenu informacija, unapredimo saradnju po pitanjima sprovoðenja zakona, ekstradicije, razbijanja finansijskih mreža. Posle 11. septembra to je trebalo da bude glavni prioritet naše zemlje. Mogli smo, trebalo je, i još uvek moramo da okupimo svoje saveznike, Ujedinjene nacije, NATO i druge radi ostvarenja takve saradnje”.

Senator Bajden smatra da su teroristièka mreža Al Kaida i Severna Koreja glavne pretnje bezbednosti Sjedinjenih Država, a ne iraèki lider Sadam Husein. Medjutim, po njegovim reèima, administracija predsednika Buša vrši pritisak na Pakistan i Tursku zbog Iraka èime slabi položaj tamošnjeg voðstva. Za razliku od drugih demokrata, senator Bajden uglavnom podržava politiku administracije prema Iraku. Meðutim, on takoðe ukazuje da Bela kuæa nije pripremila domaæu javnost za posleratni period u Iraku, koji æe -- kako je rekao -- iziskivati dugoroènu amerièku predanost. Bajden napominje da sve veæi politièki vakuum u Avganistanu omoguæava fundamentalistima i teroristima da obnove svoje aktivnosti:

“Ukoliko uðemo u rat sa Irakom ne bi smeli da ponovimo istu grešku. Moraæemo da ostanemo u toj zemlji sve dok ne bude uspostavljena bezbednost, uništeno oružje masovnog uništenja, saèuvane granice i uspostavljena stabilna pluralistièka vlada, ako ne demokratija -- što mislim da je gotovo nemoguæe postiæi -- ali posle Sadama Huseina treba uvesti pluralistièku vladu. Ako u tome ne uspemo -- izdaæemo ne samo iraèki narod -- veæ æemo maksimalno ugroziti naše nacionalne interese u regionu. Poraz u miru nakon pobede u ratu u Iraku, nije opcija. Koštaæe izuzetno mnogo da bi se takva greška izbegla”.

Po reèima senatora Bajdena, predsednik Buš bi morao da gradi konzensus i informiše i pripremi amerièku javnost za predstojeæe žrtve, umesto da traži sprovoðenje poreskih olakšica predviðenih u novom budžetskom predlogu Bele kuæe. Bajden je izneo ove ocene u izlaganju za profesore i studente na Njujorškom univerzitetu.

XS
SM
MD
LG