Linkovi

DPS poziva na strateški dogovor - 2003-03-04


Po onome kako su na tu inicijativu Demokratske partije socijalista reagovale ostale stranke, mali su izgledi da doðe do dogovora o zajednièkoj strategiji. Tako je potpredsjednik SNP Zoran Žižiæ izjavio da mu nije jasno o èemu se tu radi. Jer, kako je rekao, do sada se pod zaštitom interesa Crne Gore podrazumijevalo formiranje privatne države, ali to ne mora da znaèi da je i ovoga puta o tome rijeè.

”Nikad više neæemo biti spremni da se spuštamo na uže DPS-a,“ kaže o inicijativi politièki lider liberala Midrag Živkoviæ, ”jer je DPS izdao crnogorske državne i nacionalne interese.“

A predsjednik Srpske narodne stranke Božidar Bojoviæ ne vjeruje da se može doæi do neèeg zajednièkog, imajuæi u vidu dosadašnji odnos DPS-a i SDP-a prema zajednièkoj državi.DPS-ovoj inicijativi jedino je dao punu podršku njen koalicioni partner – Socijaldemokraska partija.

Politièki analitièar Rade Bojoviæ, meðutim, ocjenjuje da nije moguæa zajednièka strategija crnogorskih politièkih stranaka u parlamentu državne zajednice:

”Nije moguæa prosto zbog toga što je rijeè o strankama koje su veæ dugi niz godina dokazano na razlièitim pozicijama i oko državnog pitanja, i oko nacionalnog pitanja i oko koncepta ukupnog razvoja Crne Gore i oko spoljno-politièke strategije. Prosto ima toliko veliki broj razlika izmeðu vladajuæih partija i opozicionih partijama da ja mislim da je teško tu moguæe govoriti o bilo kakvom zajednièkom politièkom konceptu,“ rekao je on. ”Za mene bi prava politièka prièa bila,“ kaže Bojoviæ, ”kako da se ovakva zajednica, u ovom oroèenom periodu, maksimalno iskoristi za tri strateške taèke: aktiviranje spoljne politike Crne Gore, revitalizaciju njene ekonomije i radikalnu reformu vojske.“

XS
SM
MD
LG