Linkovi

U sluèaju da doðe do rata, Husein æe biti uklonjen sa vlasti - 2003-03-03


Portparol Bele kuæe Ari Flajšer je izjavio da æe u sluèaju da doðe do rata, Sadam Husein biti uklonjen sa vlasti. ”Niko ne bi trebalo da misli, èak ni za sekund, da bi u sluèaju da doðe do vojne akcije za razoružanje Sadama Huseina on mogao ostati na vlasti i mozda ponovo pokušati da se naoruža. Ne, to ni u kojem sluèaju nije opcija“, uverava Flajšer. Na pitanje da li bi u sluèaju da se Sadam Husein dobrovoljno sam razoruža on mogao ostati na vlasti, Flajšer je odgovorio: ”Neka se on prvo odmah i u potpunosti razoruža, pa æemo onda o tome razgovarati“.

Portparol Bele kuæe je dodao da poslednji koraci koje je Bagdad preduzeo nisu dovoljni. To ukljuèuje i uništavanje zabranjenih raketa i obeæanje da æe dostaviti izveštaj Ujedinjenim nacijama o zalihama antraksa i smtronosnog nervnog gasa VX. Flajšer je ukazao da ti koraci predstavljaju samo manji deo iraèkog ispunjavanja zahteva meðunarodne zajednice za potpunim razoružanjem. “Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne pozivaju na deliæ razoružanja. U njima se ne kaže razoružajte se deset procenata èetiri meseca nakon što smo vas pozvali da se momentalno razoružate. Ništa od toga ne nalazi se u rezoluciji 1441. Jedini razlog zbog èega dolazi i do ovog malog razoružanja danas je ogroman pritisak na iraèki režim od strane predsednika Buša, Sjedinjenih Država i koalicije voljnih zemalja“, smatra Flajšer.

Bela kuæa je tokom vikenda dobila mešovite signale u pogledu napora za izgradnju koalicije protiv Sadama Huseina. Turski parlament je malim brojem glasova odbacio predlog vlade da se Sjedinjenim Državama dozvoli da stacioniraju svoje jedinice u Turskoj, što je potez koji je Flajšer okarakterisao kao iznenaðujuæi i razoèaravajuæi. Istovrmeno, nekoliko zalivskih zemalja pozvalo je Sadama Huseina da ode sa vlasti i tako izbegne rat. “Oni koji pažljivo prate dešavanja u arapskoim svetu, znaju da èak i sugestija nekoliko zemalja da Sadam Husein ode u egzil predstavlja neverovatan razvoj dogadjaja“, smatra predstavnik Bele kuæe.

U meðuvremenu, administracija predsednika Buša nastavlja sa pritiskom za izglasavnje nove rezolucije Ujedinjennih nacija o Iraku, koja bi mogla trasirati put vojnoj interveniciji. Prema nekim izveštajima, do glasanja bi moglo doæi ubrzo pošto šef inspektora Ujedinjenih nacija za naoružanje Hans Bliks krajem ove nedelje, po svemu sudeæi u petak, podnese novi izveštaj Savetu bezbednosti. Ari Flajšer je rekao da ne želi da predviða ishod glasanja u Savetu, dodajuæi da predsednik Buš ostaje uveren da æe rezolucija proæi.

XS
SM
MD
LG