Linkovi

Prekršen ”arapski kodeks“ - 2003-03-03


Tri arapske zemlje u Persijskom zalivu su izrazile podršku predlogu da iraèka vlada sa Sadamom Huseinom na èelu siðe sa vlasti. Kako navodi dopisnik Glasa Amerike iz Kaira Greg Lamot, neki polilièki analitièari u regionu Persijskog zaliva smatraju da bi za arapske lidere bilo riskantno da izraze takav zahtev u regionu u kome dominiraju razni vidovi diktature.

Bahrein i Kuvajt su se pridružili predlogu Ujedinjenih Arapskih Emirata da se Sadam Husein odrekne vlasti da bi se izbegao rat. Ujedinjeni Arapski Emirati su podneli taj predlog prekjuèe na samitu Arapske lige u Egiptu, iako su arapski lideri odbili da diskutuju o njemu tokom samita. No, kuvajtska vlada i i bahreinski kralj podržali su juèe predlog Ujedinjenih Arapskih Emirata jer je to, kako su naveli, jedini naèin da se zaštiti Irak i poštedi iraèki narod. Neki politièki analitièari u zalivskom regionu ukazuju da ih taj predlog nije iznenadio. Šef katedre za politièke nauke Amerièkog univerziteta u Kairu Den Èirgi smatra da je time prekršen arapski kodeks.

“Da budem iskren, ne shvatam zašto su to uradili. Oèkivao sdam da æe se držati èvrstog kodeksa. U arapskom hladnom ratu pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka napori arapskih režima da svrgnu susedne arapske režime bili su uobièajeni i ponekad uspešni u jeku oštrog suparništva izmedju desnièara, levièara, tradicionalista i drugih. No, sada su odstupili od toga i uveli novi kodeks po kome ne dovode u pitanje postojanje drugog režima i ne rade protiv njega“, objašnjava Èirgi

Profesor politièkih nauka Mona Mahram Ebeid, takodje na Amerièkom univerzitetu u Kairu, smatra da je apel za uklanjanje bilo kog arapskog lidera opasan iz dva razloga.

“Narodi u regionu Zaliva gledaju na takav apel kao na mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje, što ni malo ne cene. Drugo, arapski lideri su uzdržani zbog toga što bi takav apel bio veoma opasan presedan, jer bi bilo koja strana zemlja mogla zatražiti uklanjanje lidera koji nije po njenom æefu“, navodi Ebeid.

Prema reèima profesorke Mone Ebeid, države Zaliva možda veruju da imaju veæi autoritet da apeluju na Sadama Huseina da podnese ostavku zbog toga što su mnoge od njih ukazale gostoprimstvo desetinama hiljada amerièkih vojnika koji se pripremaju za moguæi napad na Irak. Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa je naveo da su arapski lideri odbili da diskutuju o predlogu Ujedinjenih Arapskih Emirata na prekjuèerašnjem samitu zbog toga što veæina njih veruje da je u pitanju razoružavanje Iraka, a ne promena vlade u Iraku.

XS
SM
MD
LG