Linkovi

Islamabad tvrdi da je Muhamed i dalje u Pakistanu - 2003-03-03


Pakistanske vlasti su saopštile da se glavni planer teroristièkih napada 11. sepetembra Kalid Šeik Mohamed (Khalid Sheik Mohammed) i još dvojica uhapšenih sa njim, nalaze na saslušanju u Pakistanu. Hapšenje jednog od najviših operativaca Al Kaide je opisano kao najveæi uspeh u opštem ratu protiv terorizma. Iz Islamabada se javio dopisnik GA, Ajaz Gul.

Pakistanske vlasti su u subotu uhapsile jednog od najtraženijih terorista u SAD, Kuvajæanina Kalila Šeika Mohameda. Tokom akcije pakistanskih vlasti u Ravalpindiju, nedaleko od Islamabada, takoðe su uhapšeni i jedan Somalijac i jedan Pakistanac. Portparol pakistanskog Ministarstva inostranih poslova Aziz Kan je danas izjavio da se uhapšeni i dalje nalaze u Pakistanu, na tajnoj lokaciji, i da ih vlasti ispituju.

”Mohamed je još uvek u Pakistanu. Trenutno ga vlasti ispituju. Uhapsila ga je pakistanska obaveštajna slušba u saradnji sa drugim bezbednosnim agencijama“, tvrdi Kan.

On je dodao da nije u moguænosti da kaže da li i amerièki agenti ispituju Mohameda. SAD su Mohameda dovele u vezu sa nekoliko teroristièkih napada na amerièke objekte. Za tog visokog operativca Al Kaide se veruje da je bio glavni planer napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. Pakistan je saopštio da je tokom prošle godine uhapsio više od 450 osumnjièenih. Uprkos kritici od strane grupa za zaštitu ljudskih prava, veæina uhapšenih su predati SAD, bez redovne pravne procedure. Portparol ministarstva inostranih poslova Kan objasnio je stav svoje vlade o tom pitanju:

”Neki specijalni sluèajevi i specijalne okolnosti zahtevaju specijalne mere, specijalne korake i to zavisi od situacije. Mi preduzimamo korake u skladu sa odreðenom situacijom“, objašnjava Kan.

Kalid Šeik Mohamed je treæi èlan Al Kaide, visokog ranga, koji je uhapšen u Pakistanu. Ostala dvojica su Abu Zubajda - glavni finansijer teroristièke mreže i Ramzi bin al-Šajba, osumnjièen za planiranje napada 11. septembra. Pakistan ih je predao amerièkim vlastima. Amerièke vlasti su pozdravile hapšenje Mohameda, istièuæi da æe to vladama pružiti informacije, koje bi mogle da pomognu da se spreèe buduæi teroristièki napadi, kao i da se uhapse ostali visoki pripadnici teroristièke mreže ”Al Kaida“, ukljuèujuæi i njenog voðu Osamu Bin Ladena.

XS
SM
MD
LG