Linkovi

Islamabad tvrdi da je uhapsio Mohameda bez pomoæi FBI - 2003-03-02


Visoki pakistanski zvaniènici kažu da je Halid Šaik Mohamed bio jedan od trojice, koji su juèe uhapšeni u jednoj kuæi u Ravalpindiju, u blizini pakistanske pretsonice. Tom prilikom su pored njega uhapšeni i jedan Pakistanac i jedan èovek blisko-istonog porekla. Amerièki zvaniènici veruju da je Halid Šaik Mohamed, poreklom iz Kuvajta, bio jedna od kljuènih liènosti tokom priprema teroristièkih napada izvršenih 11-og septembra 2001-e, za koje je odgovorna teroristièka mreža Al Kajda. Mohamed je, u SAD osuðen 1996-e godine, zbog uloge koju je imao u zaveri da se u vazduh dignu putnièki avioni. Vašington je nudio 25 miliona dolara za informacije koje mogu dovesti do Mohamedovog hapšenja, dok ga je Federalni Istražni Biro - FBI, stavio na svoj spisak najtraženijih, na kome se nalaze 22 imena. U razgovoru za Glas Amerike, pakistanski ministar unutrašnjih poslova, Fajsal Saleh Hajat, negirao je izveštaje da su, u juèerašnjem hapšenju, uèestvovali i amerièki agenti FBI-a.

“Ne FBI nema veze sa ovim hapšenjima. Mi imamo naš sistem nagledanja, na osnovu informacija koje razmenjujemo sa razlièitim agencijama. Ovo je bila jedna od operacija koja je obavljena na osnovu naših informacija i naših obaveštajnih izvora”, naglašava Hajat.

Ministar opisuje hapšenje Halid Šaik Mohameda kao važan uspeh u potrazi za odmetnicima Al Kaide u Pakistanu. Mohamed je treæi bliski saradnik šefa Osame bin Ladena, koji je uhapšen. U martu prošle godine, osoba za koju se veruje da je bio finansijer Al Kaide, Abu Zubajda, uhvaæen je u svom skrovištu u mestu Faisalbad, u centralnom Pakistanu. 6 meseci kasnije je u Karaèiju uhapšen i Ramzi bin el-Šaiba, još jedan bliski saradnik Osame bin Ladena. Veruje se da je više stotina èlanova Al Kajde pronašlo utoèište u Pakistanu, od kako su anti-teroristièke snage – pod amerièkim voðstvom – poèele da ih love u susednom Avganistanu, pre više od godinu dana. Pakistan kaže da je uhapsio preko 422 lica za koja se veruje da su militanti koji imaju veze sa Al Kajdom. Veæina od uhvaæenih se sada nalazi u amerièkim rukama.

XS
SM
MD
LG