Linkovi

Bliks pozdravio odluku Bagdada - 2003-02-28


Glavni inspektor Ujedinjenih nacija za Irak pozdravio je odluku Bagdada da sutra poène uništavanje velikog broja raketa kratkog dometa -- u skladu sa nalogom U-N-a. Dopisnik Glasa Amerike Nik Simeone javlja iz sedišta svetske organizacije u Njujorku da je reagovanje Bušove administracije prožeto skepsom.

Svega nekoliko sati pre objavljivanja najnovijeg izveštaja o razoružanju Iraka, Bagdad je promenio kurs i najavio da æe se povinovati zahtevima Ujedinjenih nacija i poèeti da uništava rakete tipa Al Samud dva. Glavni inspektor Ujedinjenih nacija za naoružanje Hans Bliks je izjavio:

”Iraèani kažu da u naèelu prihvataju to naredjenje i da æe sutra poèeti sa uništavanjem.“

Medjutim, mada gospodin Bliks istièe da to obeæanje tek treba da bude verifikovano, on ga veæ karakteriše kao pozitivan znak.

”To je veoma znaèajan deo stvarnog razoružavanja,“ rekao je Bliks.

Medjutim, Bušova administracija je saopštila da Irak nema istinsku nameru da se razoruža. Predstavnik Bele kuæe je optužio Bagdad da i dalje proizvodi rakete, dok je najnovije saopštenje Iraka nazvao nastavkom obmane. Odluka Bagdada da se povinuje zahtevu gospodina Bliska sada, pada samo nekoliko sati pre no što novi izveštaj o iraèkoj saradnji sa inspektorima za naoružanje treba da bude objavljen. U njemu æe, prema oèekivanjima, Hans Bliks izvestiti da je iraèka saradnja u procesu razoružanja bila u najboljem sluèaju ogranièena.

XS
SM
MD
LG