Linkovi

Britanija odbacuje obeæanje Iraka - 2003-02-28


Premijer Bler je rekao da je Irak objavio da je spreman da uništi rakete tipa Al-Samud Dva tek pošto je na njega izvršen pritisak. Bler je dodao da sada nije trenutak da Sadam Husein koristi trikove veæ da se u potpunosti razoruža.

”Mada Sadam pravi ustupke, kako se pretnja akcijom poveæava, on se nije razoružao kako su to zahtevale UN. Ovo je trenutak u kojem moramo da budemo èvrsti i da zahtevamo da se Sadam Husein liši oružja masovnog uništenja, da u potpunostri saradjuje sa inspektorima i da tu saradnju zapoène tako što æe da objasni šta se desilo sa biološkim i hemijskim agensima koji su bili prisutni kada su inspektori napustili Irak.“

Španski premijer Hose Maria Asnar je, kao i Bler, naglasio, važnost vršenja pritiska na Irak. ”Pogrešno je verovati da bi Sadamov režim preduzeo bilo kakav korak bez krajnjih mera pritiska od strane medjunarodne zajednice“, rekao je Asnar, dodavši da je, po njegovom mišljenju, to više nego dokazano. Toni Bler je istakao da su i Britanija i Španija rešene da deluju kroz UN, dodavši da je uveren da æe Savet bezbednosti odobriti novu rezoluciju o Iraku.

”To je važno zato što æe, ako se UN ne suoèe sa ovom krizom kao jedinstvena medjunarodna zajednica, naša sposobost da delujemo u buduæim krizama sliène prirode, biti veoma umanjena.“

Predlog nove rezolucije, u kojem se konstatuje da se Irak nije razoružao podnela je Britanija, zajedno sa SAD i Španijom. Predlog je doveo do dubokih podela u Savetu bezbednosti, ali diplomate tri zemlje kažu da æe nastojati da izdejstvuju usvajanje rezolucije. Bler i Asnar su na konferenciji za medije takodje izneli da su predani obnavljanju mirovnog procesa na Bliskom istoku, u cilju formiranja održive palestinske države i garantovanja bezbednosti Izraela.

XS
SM
MD
LG