Linkovi

Amerièke snage u Kuvajtu spremaju se za iraèku ofanzivu - 2003-02-27


Istovremeno u Kuvajtu, komandanti amerièkih snaga pripremaju se za moguæu iraèku invaziju, nastojeæi da što pre prikupe dovoljno tenkova, helikoptera i druge opreme za više od 100 hiljada vojnika. Dopisnica Glasa Amerike Ališa Rju, javila se iz severnog Kuvajta:

Amerièke oružane snage pripremile su plan koji predvidja pokret preovladjujuæom silom, samo nekoliko minuta po otpoèinjanju konflikta sa Irakom. Prema tom planu, veæi deo amerièkih snaga krenuo bi iz severnog Kuvajta. Od poèetka februara desetine hiljada vojnika, tenkova, oklopnih transportera, helikoptera, kamiona i druge opreme, prevezeno je iz Sjedinjenih Država i Evrope. Posmatraèi kažu da takav poduhvat nije bio moguæ u vreme Zalivskog rata, pre 12 godina. Pukovnik amerièke kopnene vojske Tom Krugler (Tom Kruegler), pripadnik je Petog korpusa, stacioniranog u Nemaèkoj, koji bi trebalo da bude u prvim redovima. 1991. Petom korpusu je trebalo skoro pet meseci da se prebaci u Kuvajt. Pukovnik Krugler predvidja da bi korpus sada mogao da se premesti i pripremi za borbu bilo gde u svetu za manje od mesec dana.

”Sada imamo mnogo više takozvanih Ro-Ro brodova, za brzo iskrcavanje tenkova, artiljerije i aviona, koji mogu veoma brzo da se spakuju i raspakuju i pripreme za izlazak na položaje.“

Amerièke oružane snage imaju novu flotu brzih brodova za snabdevanje, koji mogu da pristanu i u plitke luke. Pukovnik Krugler kaže da su ti brodovi dramatièno izmenili naèin na koji kopnena vojska transportuje svoju opremu i zalihe. Ali posle 1991. godine, vojska se više ne oslanja samo na opremu dopremljenu iz Sjedinjenih Država. Posle Zalivskog rata, mnoga teška orudja i oprema ostavljeni su u tom regionu, na brodovima ili u skladištima u Kuvajtu i Kataru. Sada se ta oprema transportuje u više od deset baza širom Kuvajta. Pukovnik Krugler kaže da je dopremanje opreme sprovedeno nevidjeno brzo:

”Ljudi govore o nagomilavanju snaga. Istina je da imamo znaèajne snage ovde, ali imamo i sposobnost da dopremimo još mnogo više, i to u vrlo kratkom vremenskom roku.“

Dodatne snage æe stiæi u Kuvajt uskoro. Desetine hiljada vojnika, ukljuèujuæi 101. vazdušno-desantnu diviziju kopnene vojske, oèekuju se da stignu kroz nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG