Linkovi

Bugarska pristala na stacioniranje vojnika NATO-a - 2003-02-27


Bugarski ministar inostranih poslova Solomon Pasi izrazio je podršku prebacivanju nekih amerièkih trupa u sastavu NATO-a iz Nemaèke u istoèni deo Bugarske koja se nada da æe uæi u NATO iduæe godine. O tome izveštava saradnik Glasa Amerike Beri Vud:

Šef bugarske diplomatije Solomon Pasi je ukazao na skupu u centru Vudro Vilson u Vašingotnu da je prebacivanje jednog dela trupa NATO-a iz Nemaèke u Bugarsku dobra ideja, iako od bugarske vlade nije zatraženo da odobri stalno prisustvo amerièkih oružanih snaga u Bugarskoj.

“Nismo primili zvanièan predlog. I nismo diskutovakli o tom pitanju. Medjutim, imajuæi na umu promenjenu situaciju u pogledu pretnji, premeštanje baza s jednog mesta na drugo u Evropi, stvarno je logièno.“

Pasi je govorio u prilog amerièkog stava da se Irak razoruža i ocrtao je bugarske mere za podršku moguæem amerièkom udaru na Irak.

“Nudimo vazdušni koridor, trosatni let do Iraka. Nudimo vazduhoplovnu bazu u Burgasu . Poslaæemo takodje sto pedeset vojnika u oblast Persijskog zaliva obuèenih u antinuklearoj, hemijskoj i biološkoj zaštiti.“

Bugarski ministar inostranih poslova Solomon Pasi je taodje ukazao pred istim forumom u Vašingtonu da bugarska vlada daje jednak prioritet ulasku u NATO i Evropsku uniju. Ranije ovog meseca Bugarska je razgnevila francuskog predsednika Žaka Širaka kada je, sa još devet bivših komunistièkih zemalja, podržala oštar stav Sjedinjenih Država i Britanije prema Iraku, umesto blažeg stava Francuske i Nemaèke. Predsednik Širak je prigovorio Bugarima i Rumunima i upozorio ih da njihova akcija ugrožava njihove izglede za uèlanjenje u Evropsku uniju. No, Pasi je ostao èvrst u tom sporu naglasivši snažne istorijske veze izmedju Francuske i Bugarske.

XS
SM
MD
LG