Linkovi

Voda na Marsu? - 2003-02-27


Letilice amerièke svemirske agencije - NASA, javile su nam da na "crvenoj" planeti postoje velike zalihe leda, odmah ispod površine, a možda ima i teène vode. Više od 30 godina nakon sletanja na Mesec, otkriæe vode podgrejalo je ideju slanja ljudske posade da ispita Mars. Naš kolega Dušan Tatomiroviæ je pripremio sledeæi prilog:

Jedna od osnovnih premisa o postojanju života zasniva se prisustvu vode. Zemlja, koja se na fotografijama naèinjenim iz svemira odlikuje bogatim tonovima morskog plavetnila, koja se nalazi dovoljno daleko od Sunca da ne bude prevruæa, a opet dovoljno blizu da raspolaže velikim kolièinama teène vode, dugo je smatrana jedinom planetom za koju smo sa sigurnošæu znali da ima vode.

Razne letilice su, tokom proteklih skoro 40 godina, istraživale naše susede - vrelu Veneru i, navodno, bezvodni Mars. Još od kako je Ðovani Skiapareli otkrio takozvane "kanale" na "crvenoj" planeti, a posebno nakon posmatranja koje je, iz Arizone, obavio Persival Louel, glavno pitanje je bilo gde je nestala marsovska voda.

Snimci koje je, prošle godine, poslala svemirska sonda "Marsovska odiseja" (Mars Odyssey) pružili su odgovor na to pitanje - na Marsu ima vode, ali je zaleðena. Meðutim analize nekih od snimaka koji su dobijeni sa sonde Mars Global Survejer (Mars Global Surveyor) navele su amerièke geologe da zakljuèe da na fotografijama vide nanose tla kakvi se javljaju i na Zemlji u velikim reènim deltama, ili nakon jakih kiša.

Zakljuèak je da na Marsu ima teène vode koja se javlja zbog promenjljivog otklona ose planete od skoro 20 stepeni, što dovodi do toga da jedan od polova povremeno bude više okrenut prema Suncu, pa tako dobije i veæu kolièinu toplote, koja za uzvrat rastopi led, pa tako dobijena voda izaðe na površinu.

Ovo znaèajno otkriæe je dovelo do zahteva da se na Mars pošalju roboti, kako bi se taèno utvrdilo ima li na "crvenoj" planeti teène vode. NASA planira da, krajem godine, pošalje dva robotizovana vozila na Mars, kako bi prikupila podatke. Za razliku od robota, ljudi æe na Mars sleteti tek polovinom XXI veka.

XS
SM
MD
LG