Linkovi

Opada poverenje amerièkih potrošaèa - 2003-02-26


Indeks potrošaèkog poverenja, koji beleži ekonomske trendove, sada stoji na 64 poena, što znaèi skoro 15 poena manje od januara ove godine. To je najniži nivo od 1993 godine. Berza je dramatièno reagovala na taj izveštaj. Kada je ta vest objavljena, Indeks akcija trideset vodeæih industrijskih kompanija, Dau Džouns (Dow Jones), pao je, rano danas, za više od 100 poena. Direktor privatne analitièke organizacije Potrošaèkog istraživaèkog centra, pri Conference Board-u, Lin Franko, izjavila je da nekoliko faktora utièena poverenje potrošaèa:

”Neizvesna politièka situacija, finansijska tražišta i rastuæe cene benzina utièu na procenu sadašnje situacije od strane potrošaèa. Pored toga, imate sve veæu opasnost od rata i terorizma, što takodje optereæuje potrošaèe. ”

Franko je izjavila da je poverenje potrošaèa kljuèni indikator opšte ekonomske situcije i da niz faktora ukazuju da oporavak u bliskoj buduænosti nije verovatan. Èak i brzo razrešenje iraèke situacije, rekla je ona, ne bi bilo dovoljno:

“Kljuè za unapredjenje privredne sitaucije æe biti, kao što se to naglašava veæ duže vreme, stanje tržista radne snage. Sve dok potrošaèi ne budu videli zaokret po tom pitanju, neæe doæi do poveæanja njihovog poverenja. ”

Lin Franko je ukazala da bi do poveæanja zaposlenosti moglo da dodje u drugoj polovini ove godine, što bi moglo da podstakne privredni oporavak.

XS
SM
MD
LG