Linkovi

Bler govorio u britanskom parlamentu - 2003-02-26


Britanski premijer Toni Bler je izrazio uverenje da æe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojiti novu rezoluciju kojom bi se odobrila vojna akcija protiv Iraka. Novinarka Glasa Amerike Dejl Gavlak, izveštava iz Londona gde britanski parlament razmatra predlog rezolucije o izražavanju podrške vladinom stavu prema Iraku.

Obraæajuæi se Donjem domu britanskog parlamenta premijer Bler je rekao da se usvajanje druge rezolucije Ujedinjenih nacija o Iraku može postiæi èvrstim pridržavanjem rezolucije 14-41, koja je jednoglasno usvojena u novembru prošle godine. Britanija je podnela nacrt nove rezolucije Savetu bezbednosti, sa obrazloženjem da je Irak poèinio suštinsko kršenje rezolucije 14-41. Premijer Bler je ukazao da bi Britanija mogla da uèestvuje u akciji protiv Iraka i bez izglasavanja druge rezolucije ukoliko bude uložen kako se izrazio ”nerazuman veto“.

”Bilo bi to sigurno nerazumno ulaganje veta ako Irak suštinski krši i ne pridržava se odredbi rezolucije 14-41, jer se u njoj potpuno jasno kaže da je to poslednja šansa Iraku da saraðuje. Ukoliko ne saraðuje to je kršenje rezolucije.“

Premijer Bler je rekao da je ubeðen da æe britanski nacrt rezolucije biti podržan. On je branio britansku odluku da sada preda nacrt rezolucije i da pokuša da za to dobije podršku ostalih èlanica.

XS
SM
MD
LG