Linkovi

SAD spremne za raspodelu humanitarne pomoæi u Iraku - 2003-02-26


Administracija predsednika Buša se priprema da spreèi humanitarnu krizu u sluèaju Amerikancima predvodjene vojne akcije protiv Iraka. Dopisnica Glasa Amerike Debora Tejt se javila sa Kapitol Hila:

Šef amerièke Agencije za medjunarodni razvoj, Endru Natsios (Andrew Natsios) kaže da Sjedinjene Države imaju planove za isporuku humanitarne pomoæi u sluèaju rata protiv Iraka:

”Ukoliko bi došlo do konflikta, naša namera je da zaštitimo postojeæi sistem. On je finansiran putem programa Ujedinjenih nacija ”nafta za hranu.“ Mi oèekujemo i želimo da se taj program nastavi, jer sistem funkcioniše.“

Odgovarajuæi na pitanja èlanova senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, gospodin Natsios je rekao da Irak ima efikasnu kompjuteriozvanu mrežu za distribuciju hrane. Problem je u tome, rekao je on, što je to totalitaristièki sistem za distribuciju:

”Država je jedini snabdevaè hranom za 60 posto stanovništva. To je opasno, jer ako dodje do poremeæaja iz bilo kog razloga, to je katastrofalno.“

Nastios je odbio da pruži detalje o planovima Sjedinjenih Država za pružanje pomoæi, navodeæi bezbednosne razloge:

”Postoje bezbednosni problemi koje bih morao da vam otkrijem ako bih vam detaljno opisao šta radimo. A imamo prilièno detaljan plan.“

Administrator Agencije za medjunarodni razvoj Natsios je rekao da je putem programa Ujedinjenih nacija ”nafta za hranu“ kupljena hrana za sedam meseci i da æe te zalihe biti dostupne èak ako Sadam Husein zapali naftna polja u Iraku. Izvršni direktor Svetskog programa hrane, Džejms Moris je rekao èlanovima odbora da se njegova organizacija, sa 850 službenika koji rade u Iraku, takodje priprema da odgovori na svaku moguæu humanitarnu krizu:

”Siguran sam da æemo u ovim uslovima biti u stanju da uèinimo ono što treba uèiniti. Dnevnik Vašington post je juèe naveo izjave amerièkih funkcionera da Vašington troši milione dolara na zalihe hrane, lekova i drugih potrepština za vanredne situacije u zemljama koje se granièe sa Irakom. U istom izveštaju je reèeno da je na licu mesta uskladišteno milion sledovanja hrane i da je još dva miliona na putu.

XS
SM
MD
LG