Linkovi

Kondoliza Rajs o Iraku - 2003-02-26


Po reèima savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuæe, Kondolize Rajs, francusko-nemaèko-ruski plan za nastavak vojnih inspekcija u Iraku pomogao bi iraèkom lideru u produbljivanju razdora u Savetu bezbednosti, i skrivanju zabranjenog oružja:

“U ovom trenutku, pružanje još vremena jedino ide Sadamu u prilog”.

U intervjuu Glasu Amerike, Kondoliza Rajs je takoðe rekla da ne sumnja u motive zemalja koje podržavaju nastavak inspekcije, ali smatra da bi takav plan samo pomogao iraèkom lideru u daljem kršenju rezolucija Saveta bezbednosti, usvojenih u proteklih više od deset godina, kojima se zahteva razoružavanje Iraka.

“Reæi u ovom trenutku da treba još vremena i da treba nastaviti inspekcije, bilo bi vraæanje igri koju Sadam Husein igra poslednjih 12 godina. On je uspeo da odloži razoružavanje i uspeo je da stvori razdor u Savetu bezbednosti”.

Rajsova je takoðe istakla da pitanje Iraka ne bi smelo da bude uzrok razmirica u Savetu bezbednosti, i da bi Savet umesto toga trebalo da podrži novu rezoluciju Sjedinjenih Država, Britanije i Španije u kojoj se proglašava da Irak suštinski krši zahteve Ujedinjenih nacija i oglušuje se na upozorenje o teškim posledicama takvog kršenja.

“Izuzetno je važno da meðunarodna zajednica govori jednim glasom i da Sadamu Huseinu kaže: pružena vam je poslednja prilika za razoružavanje i vreme je da to bude sprovedeno ili æe uslediti posledice.”

Francuska i Nemaèka smatraju da nema potrebe za usvajanjem nove rezolucije Ujedinjenih nacija i da prioritet Saveta bezbednosti treba da bude mirno razoružavanje Iraka. Bagdad tvrdi da ne poseduje zabranjeno oružja i, takoðe, izražava uverenje da je predsednik Buš rešen da ga napadne bez obzira na to koju odluku bude doneo Savet bezbednosti. Amerièka administracija se, kaže Kondoliza Rajs, i dalje nada mirnom razoružavanju Iraka, ali u ovom trenutku, kako je rekla, teško je poverovati da æe Sadam Husein to i uèiniti. Iraèki lider æe, umesto toga -- kaže Kondoliza Rajs -- pokušati da održi proces inspekcija, i izbegne predaju hemijskog i biološkog oružja, koje poseduje.

“Poèeæe pomalo da saraðuje, pokazaæe odreðeni progres. Možda æe otkriti da poseduje neka od oružja ili æe neka uništiti -- jer sada kada je pod ogromnim pritiskom -- ima interes da igra tu igru. Ali, svet ne bi trebalo da se zavarava. Traži se potpuno razoružavanje”.

Glavni inspektor Ujedinjenih nacija, Hans Bliks odredio je Iraku rok do subote da poène uništavanje raketa èiji je domet veæi od dometa koji propisuju Ujedinjene nacije. Irak je u proteklih nekoliko dana poèeo da pokazuje znake suštinske saradnje, koja ukljuèuje predaju dokumenata u vezi sa nekim od zabranjenih oružja uništenih 1991. -- rekao je Bliks. On je pružanje pomenutih dokumenata od strane Iraka ocenio “pozitivnim”, istièuæi da se sa tim mora nastaviti.

XS
SM
MD
LG