Linkovi

Automobili se i ove godine dobro prodaju u Americi - 2003-02-26


Analitièari u auto industriji uglavnom se slažu da æe rezultati prodaje u ovoj godini biti ako ne rekordni onda bar veoma dobri. Džordž Pajpas je analitièar domaæe prodaje u kompaniji Ford.

”Verujemo da æe u 2003. godini u Americi biti prodato 16 miliona i 200 hiljada novih automobila. To je za oko 600 hiljada manje nego prošle godine.“

Pol Tejlor je glavni ekonomista u Nacionalnoj asocijaciji prodavaca automobila. Ta Asocijacija ima oko 20 hiljada èlanova, uglavnom malih trgovinskih preduzetnika. Tejlor predvidja da æe ukupna prodaja iznositi izmedju 16,3 i 16,5 miliona automobila i kamioneta.

”Po broju prodatih jedinica ova godina biæe peta u istoriji Amerike. Prethodne èetiri godine inaèe zauzimaju prva èetiri mesta.“

Pošto se svi Amerikanci suoèavaju sa vrlo nesigurnim vremenima, pitali smo Džordža Pajpasa iz Forda zbog èega se novi automobili tako dobro prodaju.

”Niske kamatne stope i poveæane plate osnovni su razlozi. Tu su i olakšice koje obezbedjuju proizvodjaèi koji se bore za mesto na tržištu.“

Pol Tejlor iz Asocijacije trgovaca automobilima slaže se da su potrošaèke olakšice jedan od kljuènih razloga visoke prodaje.

”Potrošaèki podsticaji veoma su važni za održavanje nivoa prodaje. Pomaže i najniža kamatna stopa u poslednjih 40 godina. Tu je i poveæana produktivnost u fabrikama i drugim granama privrede. Domaæinstva dakle koriste povoljne kamatne stope i poveæane plate.“

U potrašaèke olakšice ukljuèeni su prodaja na beskamatni kredit koju subvencionišu proizvodjaèi, povraæaj odredjene sume novca posle kupovine i poboljšanje opreme automobila. Rat protiv Iraka i dalje je medjutim veliki znak pitanja u ovoj jednaèini. Pol Tejlor istièe da je u svoju procenu rezultata prodaje veæ uraèunao eventualne efekte rata. Džordž Pajpas medjutim nije toliko spreman da spekuliše.

”Moguænosti su zaista široke i teško je reæi šta æe se desiti u tom sluèaju.“

U sluèaju da eventualni rat ne bude dugaèak i skup, proizvodjaèi automobila mogu ipak da oèekuju još jednu dobru prodajnu godinu.

XS
SM
MD
LG