Linkovi

Buš nastavlja sa prikupljanjem podrške - 2003-02-26


Po reèima portparola Bele kuæe, Arija Flajšera, amerièki predsednik æe veèeras predstaviti svoje viðenje mira, razoružavanja i bezbednosti posleratnog Iraka, kao i implikacija koje to nosi za Palestince i Izraelce. Predsednik Buš æe ponovo podsetiti na pretnju koju predstavlja iraèki lider Sadam Husein i njegovo odbijanje da se povinuje rezoluciji Saveta bezbednosti o razoružavanju Iraka. Predsednik Buš æe, prema Flajšeru, takoðe objasniti ulogu Vašingtona u pružanju humanitarne i druge pomoæi iraèkom narodu, ukoliko bude doneta odluka o primeni sile za lišavanje Iraka zabranjenog oružja.

Amerièki predsednik, u govoru koji je ranije danas održao na jednom skupu hispanskih lidera, ukazao je da æe nastaviti da saraðuje sa Ujedinjenim nacijama na razoružavanju Iraka, ali i da je spreman da povede samostalnu koaliciju ukoliko Savet bezbednosti ne bude odluèio da dejstvuje.

“Primena sile je apsolutno poslednja opcija. Za predsednika je to poslednja alternativa. Meðutim, rizik da se ništa ne preduzme, rizik koji nosi verovanje da æe Sadam Husein da se promeni, rizik, koji nosi nada da æe sve ispasti najbolje za amerièki narod, mnogo je veæi od rizika vojne opcije. Na Sadamu Huseinu je da bira”.

Sadam Husein tvrdi da Irak ne poseduje oružje za masovno uništavanje i uveren je u rešenost predsednika Buša da napadne Irak bez obzira kakvu æe odluku doneti Savet bezbednosti. Meðutim, amerièki predsednik æe veèeras naglasiti važnost uloge koju Ujedinjene nacije treba da igraju u procesu stabilizovanja regiona, ako Sadam Husein bude svrgnut putem amerièke vojne akcije. U meðuvremenu, administracija predsednika Buša nastoji da pridobije veæinsku podršku u Savetu bezbednosti, èiji èlanovi treba da glasaju o predlogu rezolucije koji su podnele Sjedinjene Države, Britanija i Španija u kojoj se upozorava Irak na teške posledice ukoliko se ne povinuje zahtevima za razoružanje. Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuæe, Kondoliza Rajs je izjavila da bi Savet bezbednost mogao da izgubi svoj legitimitet ako dozvoli da Irak nastavi da krši rezolucije, usvojene u proteklih više od deset godina, bez ikakvih posledica.

“Mehanizmi za sprovoðenje mera omoguæuju meðunarodnoj zajednici da ustane protiv užasnih diktatora koji oružje masovnog uništenja daju onima koji ugrožavaju mir i bezbednost. Savet bezbednosti je taj koji omoguæuje meðunarodnoj zajednici da ustane protiv toga jedinstveno. Ako Sadamu Huseinu bude dozvoljeno da se i dalje opire Savetu bezbednosti kao što to sada èini, to telo æe biti znatno oslabljeno.”

U juèerašnjem intervjuu za Glas Amerike, Kondoliza Rajs je takoðe rekla da bi francuko-nemaèko-ruski plan o nastavku vojnih inspekcija samo pomogao iraèkom lideru da produbi razdor u Savetu bezbednosti i prikrije zabranjeno oružje.

XS
SM
MD
LG