Linkovi

SAD oèekuju da Iraèani sami osnuju demokratsku vladu - 2003-02-26


Specijalni predstavnik predsednika Buša za iraèku opoziciju, Zalmaj Kalilzad, rekao je da Vašington želi da iraèki graðani sami osnuju demokratsku vladu, ukoliko Sadam Husein bude zbaèen, dodavši da æe svako amerièko prisustvo u Iraku biti samo privremeno. Iz blisko - istoènog biroa u Kairu, izveštava dopisnik Glasa Amerike, Greg Lamot :

Specijalni izaslanik, Zalmaj Kalilzad (Zalmay Khalilzad), rekao je da Sjedinjene Države nemaju nameru da upravljaju Irakom, nagovestivši da iraèki narod treba što pre da uspostavi sopstvenu vladu. U današnjem govoru iraèkim opozicionim liderima u severnom Iraku, koji je pod kontrolom Kurda, izaslanik predsednika Buša je izneo ciljeve Vašingtona u Bagdadu posle Sadama Huseina. Kalilzad je rekao da predsednik Buš želi da budu eliminisani svi tipovi oružja masovnog uništenja, da budu uhvaæeni svi teroristi i da budu ispunjene sve humanitarne potrebe. On je dodao da Sjedinjene Države takoðe žele da uspostave bezbednost i osiguraju da iraèki narod bude u stanju da izgradi svoju buduænost. Naglasio je da Sjedinjene Države neæe postavljati novu iraèku vladu.

Kalilzad je rekao da su Sjedinjene Države rešene da pomognu u izgradnji buduæeg, demokratskog Iraka, ali je nagovestio da amerièka vlada nema nameru da održi stalno prisustvo u Bagdadu. Kalilzad je takodje naglasio neophodnost uspostavljanja široko - zasnovane buduæe iraèke vlade.

Iraèki opozicioni lideri i drugi delegati održavaju sastanak u severnom Iraki, u pokušaju da izrade smernice za buduæu iraèku vladu, ukoliko sadašnji režim bude zbaèen.

XS
SM
MD
LG