Linkovi

Novi oktet kompozitora džeza - 2003-02-26


Šta se dogadja kada se na jednom mestu okupe osmorica vrsnih muzièara - individualista, od kojih svaki ima sebi svojstveno oseæanje za muziku, sopstvenu tehniku, sopstvene ideje koje želi da iskaže? A ipak, znaju da samo u grupi mogu te ideje da ostvare na najadekvatniji naèin. Kada se takvi muzièari nadju na jednom mestu nastaje orkestar kakav je ovaj koji slušamo: The New Jazz Composers Octet - u slobodnom prevodu: Novi oktet kompozitora džeza. Oèigledno je da su èlanovi želeli da naglase da se radi o kompozitorima.

Najizraženija karakteristika ovakve vrste džeza je svakako njena intelektualnost, koja traži odredjeni nivo sofisticiranosti da bi se u njoj uživalo. Novi oktet kompozitora džeza predvodi mladi trubaè Dejvid Vajs, ali karakteristièan zvuk grupi daju dvojica saksofonista - Majron Valden, koji svira na alt saksofonu i Džimi Grin, koji svira na tenor i sopran saksofonima. Kontrast koji u improvizacijama stvaraju ova dva muzièara uzbudiæe svakog ljubitelja ove vrste džeza. Muzika Novog okteta kompozitora džeza prožeta je urbanim saundom velikih amerièkih gradova, sa njihovim disharmoniènim tonovima i šumovima. Èak kada je svirana u sporom ritmu to zvuèi kao grad u danima vikenda, kada su ti šumovi i tonovi redji i tiši, ali nikada ne asociraju na šume, polja, planine...

Ovo je džez velikih prozora koji gledaju na pejsaž od oblakodera i svetleæih reklama, sa isprekidanom linijom neba, sasvim gore, u vrhu kadra.

Novi oktet kompozitora džeza osnovali su 1996. godine veæ pomenuti trubaè dejvid Vajs, basista Dvejn Burno, klavirista Havijer Dejvid i saksofonista Majron Valden. Ideja je bila da se okupe veæ etablirani muzièari radi zajednièkog eksperimenta. Jedno vreme su radili kao prateæi bend trubaèa Fredija Habarda. 1999. izdali su prvi samostalni kompakt disk pod nazivom First Steps Into Reality - Prvi koraci u realnost. Od tada, amerièka džez poèela je da ih više primeæuje, kritièari su poèeli da ih hvale i broj angažmana se naglo poveæao. Oktet i dalje nastupa sa Fredijem Habardom, a ove godine imaju veliku turneju po Evropi.

XS
SM
MD
LG