Linkovi

Izabrani i kandidati iz Crne Gore - 2003-02-25


Na listi poslanika Skupštine Crne Gore, vladajuæa koalicija DPS-SDP imaæe 19 poslanika, SNP 9, SNS 3, a Narodna stranka i Liberalni savez po dva poslanika. Albanske stranke neæe imati svoje predstavnike u parlamentu državne zajednice, jer se protive preambuli Ustavne povelje u kojoj se Kosovo definiše kao “Kosovo i Metohija” i kao sastavni dio Srbije.

Parlament unije nije parlament savezne države - rekao je nakon sjednice funkcioner DPS Miodrag Vukoviæ i potencirao da se crnogorski interesi neæe štititi kao do sada, zato što su stvoreni uslovi za novi oblik komunikacije Srbije i Crne Gore kao samostalnih država: “Ova delegacija æe u Beogradu morati da zastupa interes države Crne Gore,” rekao je Vukoviæ.

Interes SNP je da zajednièka država odmah poène da funkcioniše, rekao je politièki direktor SNP Vuksan Simonoviæ i konstatovao: “Slobodno mogu da kažem da je na ovaj naèin zaokruženo temeljno programsko opredjeljenje Socijalisticke narodne partije Crne Gore”.

Za to vrijeme, skupštinska radna grupa za izradu prijedloga zakona o izboru predsjednika Republike usaglasila je danas konaèan tekst zakona. Prijedlogom zakona ukinut je cenzus, pojaèana kontrola potpisa za kandidaturu i uvedene kaznene odredbe za kršenje izborne procedure. A nakon što je Srpska narodna stranka saopštila da na predsjednièkim izborima neæe podržati eventualnu kandidaturu Predraga Bulatoviæa, jer, po njima, lider SNP nema šansi da pobijedi, Predrag Popoviæ, potpredsjednik Narodne stranke, takodje èlanice koalicije Zajedno za promjene, saopštio je danas da æe njegova stranka podržati Bulatoviæa:

“Ukoliko Predrag Bulatoviæ želi da bude taj kandidat, Narodna stranka æe ga podržati. Ne treba da posebno objašnjavam zašto - to je predsjednik najjaèe stranke koalicije i to mu mjesto po prirodi stvari pripada.”

Ukoliko Predrag Bulatoviæ ne želi da se kandiduje Narodna stranka æe imati svoje rješenje za taj problem, zakljuèio je Popoviæ.

XS
SM
MD
LG