Linkovi

Završen kongres nesvrstanih - 2003-02-25


Lideri Pokreta nesvrstanih okonèali su dvodnevni sastanak u Maleziji, na kojem su se velikom veæinom usprotivili napadu na Irak, bez podrške Ujedinjenih nacija. Iz Kuala Lumpura izveštava dopisnik Glasa Amerike, Skot Bob :

Predstavnici 116 zemalja - èlanica Pokreta nesvrstanih saopštili su da se protive napadu na Irak, ukoliko ga ne ovlasti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali su takoðe zatražili od Bagdada da u potpunosti saraðuje sa inspektorima svetske organizacije za naoružanje. Istovremeno su se založili da se miroljubivim putem reši spor oko nuklearnih kapaciteta Severne Koreje, ali su se uzdržali od pripisivanja odgovornosti za izbijanje krize. Na istom sastanku, predstavnici su zatražili od Izraela da sprovede sve rezolucije Ujedinjenih nacija o palestinskom pitanju.

Mnogi lideri su izrazili zabrinutost zbog toga što posle okonèanja Hladnog rata, svetom dominira samo jedna supersila. Predstavnik samita, malezijski ministar inostranih poslova, Hamid Albar, izneo je da bi Ujedinjene nacije trebalo da budu forum za rešavanje svih meðunarodnih sporova :

” Ujedinjenim nacijama bi trebalo dati veæu verodostojnost, a integritet svetske organizacije ne bi nikada trebalo da bude doveden u pitanje. “

Hamid je dodao da lideri Pokreta nesvrstanih takoðe smatraju da bi trebalo sprovesti reformu Ujedinjenih nacija, i da bi to svetsko telo trebalo da preuzme veæu ulogu u unapreðenju trgovinske razmene i nadgledanju naoružanja i drugih oruða rata.

XS
SM
MD
LG