Linkovi

Zabrinutost zbog porasta antiamerikanizma u svetu - 2003-02-25


Senator Karl Levin, demokrata iz Mièigena, i uticajni èlan senatskog odbora za pitanja oružanih snaga, izjavio je da je amerièka javna diplomatija, kako se izrazio, ”bila neuspešna” u suoèavanju sa anti-amerièkim raspoloženjem širom sveta. U razgovoru sa novinarima, senator Levin je izrazio zabrinutost, da bi rastuæe anti-amerièko raspoloženje moglo da ima ozbiljne implikacije za svaku vojnu akciju protiv Iraka, koju bi predvodile SAD.

“Anti-amerièko raspoloženje je veoma jako, i mi moramo pronaæi naèin da ga ublažimo. Anti-amerièka oseæanja nisu samo pitanje anketa javnog mnjenja. Takvo raspoloženje bi moglo da utièe na stepen otpora prema ratu i da podstakne teroristièke napade protiv SAD i uopšte širom sveta, nakon naše akcije.”

Prema novinskim izveštajima proteklih nedelja percepcije SAD, a posebno predsednika Buša, u svetu postaju sve nepovoljnije, što je podstaknuto spremnošæu SAD da deluju jednostrano u oblasti spoljne politike. U istim izveštajima se sugeriše da zabrinutost u vezi sa ulogom amerièke sile u svetu i, kako se smatra, arogantnost SAD u spoljnoj politici, podstièu anti-amerièko raspoloženje. Senator Levin je rekao da bi administracija predsednika Buša trebalo u veæoj meri da saradjuje sa Savetom bezbednosti UN, naroèito u pogledu Iraka. Demokratski senator, Džej Rokfeler, iz Zapadne Virdžinije, uticajni èlan odbora za obaveštajna pitanja, slaže se sa tom procenom.

“ Kad god postoji utisak da su SAD spremne da jednostrano i arogantno deluju, otudjujemo ljude širom sveta, naroèito islamsku zajednicu, kao i naše saveznike. Nama su potrebni saveznici, koji bi nam, nadamo se pomogli u ratu, ukoliko do njega dodje, kao i u periodu posle rata, u obnovi Iraka, što æe morati da se uradi. ”

Senatori Rokfeler i Levin su bili èlanovi delegacije Senata, koja se upravo vratila sa nedelju dana dugog obilaska Katara, Pakistana, Avganistana, Kuvajta, Italije i Britanije, gde se srela sa amerièkim vojnim funkcionerima i regionalnim liderima. Na putu sa njima su bili i predsedavajuæi senatskog odbora za oružane snage i obaveštajna pitanja, republikanci Džon Vorner iz Virdžinije, i Pet Roberts iz Kanzasa. Senator Vorner je prokomentarisao nedavne anti-ratne demonstracije u Evropi i SAD, rekavši da ti protesti ne bi trebalo da negativno utièu na pripreme za moguæu vojnu akciju protiv Iraka.

“ Na ulicama gradova širom sveta, kao i ovde u Americi, mi koristimo garantovanu slobodu izražavanja, kako bi pokazali našu zabrinutost u vezi sa ovim konfliktom. Medjutim, to ne bi trebalo da nas odvrati. Ne bi trebalo da ignorišemo te demonstracije, veæ da ih poštujemo, ali istovremeno moramo da pokažemo èvrsto vodjstvo.”

Sva èetiri senatora su se pohvalno izrazila o saradnji izmedju amerièkih obaveštajnih agencija i amerièkih vojnih funkcionera sa vladama svih zemalja koje su posetili.

XS
SM
MD
LG