Linkovi

Bliks ostaje pri svojim zahtevima - 2003-02-25


Glavni inspektor Ujedinjenih nacija za naoružanje, Hans Bliks, izjavio je da je inspektorima Irak predao dokumenta u vezi sa eliminisanjem oružja masovnog uništenja još 1991. godine. Novinarka Glasa Amerike, Dženi Bedner, izveštava iz Ujedinjenih nacija da Bliks odluèno ostaje pri zahtevu da Irak uništi zabranjene rakete.

Glavni inspektor Ujedinjenih nacija za naoružanje, Hans Bliks, koji predvodi potragu za iraèkim hemijskim i biološkim oružjem, rekao je novinarima da je Bagdad donekle poboljšao saradnu.

U prethodna tri dana, inspektori su primili niz pisama od Iraka. U jednom pisanom dokumentu se objašnjava uništenje zabranjenog materijala izvršeno 1991. godine. Bliks je izneo da je drugo pismo povezano sa zabranjenom bombom tipa R - 400, koja može da se koristi i za hemijsko i za biološko ratovanje :

” U jednom pismu nas obaveštavaju da su pronašli bombu tipa R - 400, ispunjenu teènošæu. Bomba je pronadjena na nama poznatom mestu, na kojem su ranije uništavali biološko oružje. ”

Bliks ne odustaje od zahteva da do subote Bagdad poène da uništava rakete tipa al - Samud dva. Bliks je izneo da se o tome više neæe razgovarati, i da inspektori i dalje èekaju na zvanièan odgovor Bagdada.

Juèe je amerièka televizijska mreža C B S saopštila da je u intervjuu, Sadam Husein nagovestio da nije spreman da uništi sve rakete.

XS
SM
MD
LG