Linkovi

Nora Džouns odnela skoro sve nagrade ”Gremi“ - 2003-02-24


U Njujorku je sinoæ održana 45. po redu dodela nagrada Amerièke akademije izvoðaèa, muzièara i producenata koji objavljuju sopstvena izdanja ili koji saradjuju na izdanjima svojih kolega. Kao što se i prognoziralo, ovo je bilo veèe mlade njujorèanke sa muzièkim korenima.

U ovo doba prošle godine, samo su posetioci klubova u Griniè Vilidžu znali ko je Nora Džouns. Rodjena u Njujorku, provela je detinjstvo u Teksasu, a možda najbitnije je to da je Džounsova æerka poznatog sitariste Ravija Šankara i njegovog promotera Su Džouns. 23-godišnja Džonsova je kao tinejdžerka dobila nekoliko studentskih muzièkih nagrada, a svet ju je sinoæ upoznao kao dobitnicu osam Gremija nagrada. 45. po redu dodela Gremi nagrada održana je u Medison Skver Gardenu u Njujorku. Ceremonija se posle èetiri godine održavanja u Los Andjelesu vratila u Njujork. Njujorèani Sajmon i Garfankel otvorili su ceremoniju pesmom "The Sound Of Silence", što je bio njihov prvi zajednièki nastup posle 10 godina. Eminem je doputovao iz rodnog Detroita u državi Mièigen, a na dodeli je izveo "Lose Yourself", pesmu iz filma 8 Mile. Prihvatajuæi Gremija za najbolji rep album, Eminem je nabrojao one koji su najviše uticali na njega Medju najboljim momentima tro-i-po-satne ceremonije bili su odavanje poèasti nedavno preminulim muzièkim velikanima: Džou Strameru (Joe Strummer) iz pank benda D Kleš (The Clash), koji je umro 22. decembra u 50. godini, i Morisu Gibu (Maurice Gibb) iz Bi Džiz-a (The Bee Gees), koji je umno 9. januara u 53. godini. Ol star tim koji su èinili Brus Springstin, Elvis Kostelo, Litl Stiven Van Zant, Dejv Grol iz grupe Fu Fajters i Toni Kanal iz gruppe No Daut izveli su jednu od najpoznatijih pesama D Kleš, "London Calling", dok je sastav En Sink izveo rukovet najveæih hitova Bi Džiz-a.

Sve u svemu, veèe 23. februara bilo je veèe Nore Džouns, èija je ploèa ”Come Away With Me“ nagradjena sa ukupno osam nagrada, medju kojima su one najbitnije: najbolje snimljena pesma, pri èemu Gremije dobijaju izvoðaè, producenti i snimatelji zvuka, album godine - nagrada koja je ekvivalentna najpopularnijoj ploèi tokom prošle godine, a nagrada se dodeljuje izvoðaèima i producentima ploèe. Nora Džouns je izvela pesmu godine ”Don t Know Why“, za koju je Gremija dobio tekstopisac i kompozitor Džesi Haris, a Džounsova je proglašena i za najboljeg novog umetnika. ”Uh... Nikada mi nije palo na pamet da æe muzika koju ja pravim biti smatrana popularnom muzikom, ovo je zaista neverovatno, mnogo vam hvala... Ova pesma je zapravo demo snimak, ne mogu da verujem šta se desilo! Ko je mogao da pretpostavi? Ja svakako nisam... Demo su napravili Arif Mardin (Arif Mardin), Džej Njulend (Jay Newland), Li Aleksander (Lee Alexander), Den Riser (Dan Reeser), i Džesi Heris... Momci, hvala vam... U vreme kada je ovaj svet zaista èudan, zaista se oseæam blagosloveno i sreæno zbog ovakve godine koju sam imala. Hvala!“, rekla je Nora Džons.

XS
SM
MD
LG