Linkovi

Šaron se okrenuo ”verskim“ partijama - 2003-02-23


Izraelski premijer Arijel Šaron je postigao sporazum o dovoðenju desnièarske Nacionalne verske partije u svoju vladu. Tim sporazumom su poveæane Šaronove šanse da oformi veæinsku koaliciju, ali je po svemu sudeæi iskljuèena moguænost savezništva sa umerenom Laburistièkom partijom. Iz Jerusalima o tome izveštava dopisnik Glasa Amerike Ros Dan.

Vladajuæa Šaronova partija Likud je potpisala nacrt sporazuma o ulasku Nacionalne verske partije u novu vladu. Ta partija se zalaže za širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i protivi ideji ustupanja tih teritorija za stvaranje nezavisne palestinske države. Na osnovu nacrta sporazuma, Nacionalna verska partija æe dobiti dva mesta u vladi. Tim potezom su po svemu sudeæi prekinute dalje nade da bi Laburistièka partija mogla da se pridruži novoj vladi nacionalnog jedinstva - posle Šaronove pobede na prošlomeseènim izborima.

Laburisti se zalažu za neposredni nastavak pregovora sa Palestincima i rušenje nekih jevrejskih naselja. Oni takoðe odbacuju politiku Nacionalne verske partije, koju smatraju zastupnicom jevrejskih naseljenika. Posle ovog sporazuma, predsednik Laburistièke partije Amram Micna je pozvao na prekid svih daljih razgovora sa Šaronom o ulasku u novu vladu. Lider laburista je optužio Šarona da je iza njegovih leða radio na sklapanju sporazuma sa Nacionalnom verskom partijom.

S obzirom da laburisti sada odbijaju da uðu u novu vladu, oèekuje se da æe se Šaron usredsrediti na pridobijanje centristièke i sekularne partije Šinui da uðe u koaliciju. Partija Šinui, treæa po velièini stranka u Knesetu, zalaže se za smanjenje moæi verskog establišmenta u Izraelu i kontrole nad životom stanovnika. Istovremeno, za razliku od laburista, Šinui smatra da je moguæe uspostaviti radne odnose sa Nacionalnom verskom partijom. Arijel Šaron, sa 40 poslanièkih mesta svoje partije Likud, zajedno sa 15 mesta parije Šinui i šest mesta Nacionalne verske partije, mogao bi da dobije veæinu od samo jednog mesta u Knesetu, u kojem ima 120 poslanièkih mesta.

XS
SM
MD
LG