Linkovi

Presudnu reè æe imati turski parlament - 2003-02-23


Turska vlada je blizu sporazuma sa vladom SAD kojim bi se dozvolilo amerièkim trupama da koriste vojne baze u Turskoj. O tome izveštava reporterka Glasa Amerike iz Bele kuæe Pola Vulfson.

Turski ambasador u Vašingtonu Faruk Logoglu je objasnio stanovište turske vlade u nizu regionalnih i amerièkih televizijskih intervjua. Ambasador Logoglu je naveo u svom obraæanju amerièkoj javnosti da se turska vlada slaže da Irak mora pokazati svetu da se potpuno odrekao oružja masovnog uništenja. “Smatram da nema nikakve zabune oko èinjenice da Turska želi da podrži napor SAD, shodno odobrenju Ujedinjenih nacija, “ naglasio je Logoglu.

Amerièka vlada želi da stacionira desetine hiljada amerièkih vojnika u Turskoj koji bi mogli uæi u severni Irak, ukoliko predsednik Džordž Buš odluèi da preduzme vojnu akciju. Turski ambasador Logoglu je ukazao da ne može ništa da kaže o konaènom sporazumu, ali da je uveren da æe biti postignut

“Uveren sam da smo blizu sporazumu. Ovog vikenda, èak i u ovom trenutku, turske i amerièke ekipe vode razgovore u Ankari o dovršenju sporazuma na tri polja:ekonomskom, vojnom i politièkom”, smatra turski ambasador.

Logoglu je istakao da poslednju reè ima turski parlament koji æe zasedati iduæe nedelje. Prema njegovim reèima, Turska je demokratska zemlja i turskim poslanicima je poznato da se znatan deo domaæe javnosti protivi ratu, te bi druga rezolucija Ujedinjenih nacija pomogla vladi u Ankari. Ambasador Logoglu je bio medju nekoliko diplomata iz tog dela sveta koji su uèestvovali u razgovoru o Iraku u emisiji “Si-en-ena“ pod naslovom “Late Edition.“ U toj emisije je uèestvovao i kuvajtski ambasador u Vašingtonu Salem Al-Sabah koji je odbacio pretpostavku da kuvajtska vlada želi da se revanšira Iraku za upad u Kuvajt pre više od deset godina.

“Mi vidimo našu ulogu u okviru meðunarodne zajednice. Postoje veoma, veoma jasne rezolucije Saveta bezbednosti. Tim rezolucijama se nareðuje Iraku da se povinuje i takodje zahteva od zemalja u svetu da uèestvuju na svaki moguæi naèin da bi se osigurala primena tih rezolucija“, rekao je Al-Sabah.

U Kuvajtu je stacionirano oko stotinu hiljada amerièkih vojnika, spremnih da, u sluèaju rata, preðu granicu i udju u Irak.

XS
SM
MD
LG