Linkovi

Djindjiæeva poseta Banjaluci - 2003-02-21


Osim što je danas prisustvovao otvaranju fabrike lijekova Hemofarm u Banjaluci,najveæe inostrane investicije u BiH vrijedne 9, 2 miliona eura premijer Srbije Zoran Ðinðiæ ovu posjetu Banjaluci iskoristio je da sa najužim rukovodstvom Republike Srpske razgovara o unapreðenju privredne saradnje Srbije, Republike Srpske i BiH.

Ðinðiæ je naglasio važnost jaèanja specijalnih i paralelnih veza izmeðu Srbije i Republike Srpske i najavio da æe prvi korak u tom pravcu biti omoguæavanje benificija studentima koj se odluèe za studij u Srbiji.

Govoreæi o politièkoj situaciji u Republici Srpskoj te predstojeæim ekonomskim reformama u oblasti poreske i carinske politike Ðinðiæ je istakao da se u ovoj godini mora definisati položaj ovog bih entiteta a reforme provesti u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Ðinðiæ je istakao da stalne politièke tenzije koje su izazvane èestim revizijama Dejtonskog sporazuma odbijaju strane investitore od Bosne i Hercegovine.

U odgovoru na novinarsko pitanje Ðinðiæ je pozitivnim ocijenio saradnju Srbije sa Haškim tribunalom, dodavši da to najbolje potvrðuju ljudi koji se nalaze u Hagu. Komentarišuæi privoðenje u Hag trojice pripadnika OVK Ðinðiæ je kazao da se nada da je to samo poèetak utvrðivanja odgovornosti i za pripadnike albanskog naroda.

Ðinðiæ je ponovio raniju izjavu da srbijanske vlasti nemaju saznanja o tome gdje se nalazi Ratko Mladiæ, dodavši da predstavnici Tribunala svoja saznanja o njegovom boravištu baziraju na medijskim izvještajima.

I na kraju da kažemo da pažnju ovdašnje javnosti danas okupira pismo koje je komadant SFOR-a Vilijem Vord uputio predsjedniku Republike Srpske Draganu Èaviæu u kojem navodi da izvještaj o aferi Orao nije dao odgovore na niz važnih pitanja.

"Vord je pozvao Èaviæa da do 17. marta dostavi odgovore na pitanja u kojem obimu je bilo kršenja sankcija UN-a, ko je za to odgovoran i koji koraci æe biti preduzeti da vojna industrija bude dovedena pod kontrolu civilne vlasti, kako bi meðunarodna zajednica donijela konaènu odluku o Aferi Orao.

XS
SM
MD
LG