Linkovi

U ponoæ istièe rok za izborne liste - 2003-02-21


Najjaèa crnogorska stranka, DPS, kojoj u parlamentu državne zajednice pripada 15 poslanièkih mjesta, tek je kasno veèeras odredila ko æe njene interese zastupati u Beogradu. Koalicionom partneru DPS-a, Socijal-demokratskoj partiji pripadaju èetiri poslanièka mjesta, opozicionom SNP devet, dok æe SNS imati tri, a NS i LS po dva predstavnika. Albanske stranke ne žele da uèestvuju u radu parlamenta državne zajednice.

Od crnogorskih parlamentarnih stranaka, tri u Beograd šalju svoje predsjednike: poslanike SDP predvodiæe Ranko Krivokapiæ, SNS Bozidar Bojoviæ, a Narodne stranke Dragan Šoæ. Na èelu liste SNP-a biæe potpredsjednik stranke Zoran Žižiæ, uz uglavnom drugu partijsku ligu, dok æe vladajuca DPS biti sastavljena od prilièno jakog partijskog kadra u kome su funkcioneri te stranke Mladen Vukèeviæ, Igor Lukšiæ, Novak Kilibarda, Tarzan Miloševiæ. Interesatno je da æe Liberalni savez, prvi put od kada je osnovan, regrutovati svoje predstavnike za put u Beograd. Na današnjoj pres konferenciji, funkcioner SNP Srdja Božoviæ, uz najavu da æe se njegova stranka boriti za ostvarenje prepoznatljivog partijskog programa, izrazio je i žaljenje:

“Neæe biti prvi put da neki ostvaruju tudje politièke projekte ili žive na tudjoj grbaèi. Tako, SNP, koja je programski bez ostatka opredijeljena za zajednièku državu i istinski radila na njenom opstanku i demokratskom redefinisanju, nije u prilici da to za sada i neposredno izvršava”.

Zanimljivo je da Ustavnom poveljom nije predvidjena moguænost da poslanici u republickom parlamentu obavljaju posao poslanika i u parlamentu državne zajednice. No, crnogorski Zakon o izboru poslanika predvidja takvu moguænost, ali ne i pravo tih poslanika da budu plaæeni u oba parlamenta.

XS
SM
MD
LG