Linkovi

Uskoro osnivanje ustavne komisije - 2003-02-21


Tim povodom, potpredsednica Demokratske stranke Gordana Èomiæ izrazila je uverenje da æe u republièkoj skupštini biti obezbeðena dvotreæinska veæina za usvajanje novog Ustava Srbije. Zadatak Komisije biæe da razmotri kolika je veæina potrebna za usvajanje novog ustava, izjavila je na konferencii za novinare Gordana Èomiæ. ”Ono što govori u prilog dvotreæinskom glasanju jeste postizanje konsenzusa u ustavnim rešenjima,“ smatra Gordana Èomiæ i dodaje da æe u tom zakonu biti i odredba kako da se premosti prano nemoguæ uslov iz postojeæeg Ustava o referendumu, tražeæi politièki konsenzus.

Portparol Nove demokratije Dragana Jovanoviæ ocenila je neophodnim skoro donošenje novog Ustava Srbije i izrazila nadu da æe u tekst buduæeg najvišeg pravnog akta zemlje biti ubaèena i liberalna naèela te partije. ”Neæemo pisati svoju verziju ustava jer smatramo da bi to samo dodatno opteretilo Komisiju,“ kaže Dragana Jovanoviæ, sugerišuæi da svi ostali treba da daju najbolje ideje kako se ne bi trošilo vreme.

U Novoj demokratiji smatraju da ceo posao oko pisanja Ustava treba što pre završiti da bi se Srbija što pre našla na putu evropskih integracija.

Šef vatikanske diplomatije Žan-Luj Toran izjavio je da æe Vatikan podržati pristupanje Srbije i Crne Gore evropskim integracijama ako se nastavi proces demokratizacije zemlje i dodao da je zadovoljan posetom Srbiji i Crnoj Gori, posebno zato što je zatekao suštinski promenjenu zemlju.

XS
SM
MD
LG