Linkovi

Bušova adminsitracija nije iskrena prema iraèkim Kurdima - 2003-02-21


Bivši amerièki ambasador u Hrvatskoj Piter Albrajt oglasio se ovih dana u listu Njujork Tajms mišljenjem da Bušova administracija nije otvorena prema iraèkim Kurdima... A dnevnik Vašington post se bavi cenom saradnje Ankare sa Vašingtonom u sluèaju ratu protiv Iraka. Prenosimo izvode iz oba lista:

Bivši ambasador u Hrvatskoj Piter Albrajt ovako razmišlja o razvoju situacije po Kurde:

”Dok se Bušova adminsitracija upinje da pridobije podršku Turske za rat protiv Iraka, naši saveznici Kurdi na severu Iraka shvataju da æe ih Amerika ponovo prevariti. Specijalni predsednièki izaslanik za iraèku opoziciju, Zalmaj Halilzad, rekao je ovog meseca kurdskim liderima u Ankari da prihvate razmeštaj velikog broja turskih vojnika koji æe - navodno radi pružanja humanitarne pomoæi - uæi u severni Irak posle amerièke invazije. On je takodje rekao Kurdima... da se odreknu planova o samoupravi dodajuæi da na stotine hiljada ljudi proteranih od strane Sadama Huseina neæe biti u stanju da se vrati kuæama... To budi medju Kurdima gorke uspomene: oni okrivljuju Henrija Kisindžera što ih je sedamdesetih podsticao na uzbunu, a onda tiho ustuknuto kad im je iranski Šah, posle nagodbu sa Irakom, zaustavio doturanje amerièke pomoæi. Posle zalivskog rata, prvi predsednik Buš je pozvao iraèki narod da zbaci Sadama Huseina. Kada su Kurdi pokušali da to uèine, amerièka vojska je dopustila da ih iraèki bojni helikopteri pobiju. Buš je donekle oprao obraz kad je mesec dana kasnije uklonio iraèke snage iz regiona i omoguæio stvaranje prve samostalne kurdske teritorije u novijoj istoriji.

Ambasador Galbrajt nastavlja da Turska - èiju podršku Amerikanci traže - zahteva od Vašingtona èvrsta uveravanja da neæe biti stvorena odvojena kurdska država. Prema njegovom mišljenju, Kurdi su dali sve od sebe da udovolje turskim i amerièkim obzirima obeæavši da neæe tražiti nezavisnost i da æe se zadovoljiti samoupravom. Medjutim, zakljuèuje Galbrajt, uprkos dramatiènom progresu Kurda ka stvaranju ”istinske države unutar države“ u severnom Iraku, Amerika je u ovom sporu uzela stranu Turske.

A Vašington post je ove nedelje doneo veliki napis o zahtevima Turske da Vašington znatno osnaži paket pomoæi od više milijardi dolara da bi Turksa primila amerièke vojnike. Ti zahtevi, smatra Vašington post, prete da poremete planove Bušove administracije da se Turska koristi za otvaranje severnog fronta u ratu sa Irakom. Odlaganje turskog odobrenja primoralo je 4 amerièka broda natovarena tenkovima i drugom teškom opremom za 4. pešadijsku diviziju da èekaju uz tursku obalu, napominje Vašington post. U istom listu objavljen je i izveštaj iz mesta Gobtapa, na iraèkoj terotoriji pod kurdskom kontrolom, u kojem se opisuju liène patnje i želja za osvetom Kadira Ismaila Alija èija su supruga, deca i svi ostali èlanovi porodice pobijeni u napadu iraèkih snaga hemijskim oružjem. Poruka izveštaja glasi da mnogi Kurdi na severu Iraka žele da osvete rodjake i prijatelje, žtrve Sadamovog režima kojih ima - kako Kurdi tvrde - preko 180 hiljada.

Medjutim, nastavlja se u Vašington postu, želja za borbom protiv Bagdada nije sveprisutna medju Krudima. U Halabdži Kurdi koji su preživeli zloglasni iraèki napad hemijskim oružjem priželjkuju pad Sadama Huseina ali ne žude za podnošenjem novih žrtava.

XS
SM
MD
LG