Linkovi

Umanjena prognoza ekonomskog rasta u Evropi i Japanu - 2003-02-21


Tokom telefonske konferencije iz Pariza, ekonomista Organizacije za evropsku saradnju i razvoj, Robert Prajs, izjavio je da bi prognoze ovogodišnjeg ekonomskog rasta Nemaèke mogle da budu smanjene za oko jedan odsto u odnosu na ono što je bilo predvidjeno pre samo deset nedelja. Nazvavši Nemaèku specijalnim problemom Evrope, Prajs je rekao da ekonomski indikatori opadaju vec pet uzastopnih meseci. Na Nemaèku odpada preko 50 odsto industrijske proizvodnje u Evropi, a njena privreda skoro da nije registrovala nikakav rast prošle godine. Prajs je rekao da nemaèka industrija smanjuje svoju radnu snagu, a da, pomalo neobjašnjivo, rastuæi uslužni sektor ne otvara nova radna mesta.

“Nemaèki industrijski sektor je još uvek sasvim vitalan, ali je to uglavnom u oblasti rasta proizvodnje i smanjenja radne snage. Nemaèki problem je da se smanjenje radne snage industrijskog sektora ne nadoknadjuje zapošljavanjem u rastuæem uslužnom sektoru. Tu oèigledno postoji izvestan raskorak. Naše gledište je da u smislu cikliènih reagovanja, u vezi sa onim što sam upravo rekao, nemaèka privreda ne funkcioniše adekvatno.”

Prajs smatra da problemi nemaèke privrede leže u prevelikoj strukturnoj krutosti tržišta radne snage, što otežava zapošljavanje i otpuštanje radnika, i u preterano velikodušnim socijalnim programima. OECD æe objaviti novu ekonomsku prognozu u aprilu ove godine. Ova organizacija oèekuje da æe se ove godine proizvodnja amerièkog privrednog sektora poveæati za oko 2 i po odsto, što ne predstavlja promenu u odnosu na raniju prognozu, od pre deset nedelja. U Japanu se ne oèekuje bilo kakav ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG