Linkovi

Amerièko-turski pregovori o korišæenju baza - 2003-02-21


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je saopštio da su nastavljeni razgovri sa turskim funkcionerima o stacioniranju i do èetrdeset hiljada amerièkih vojnika na turskom tlu koji bi okupirali severni deo Iraka , ukoliko predsednik Džordž Buš izda naredbu amerièkoj vojci da silom razoruža Irak.

”To je ozbiljna stvar i naš dobar prijatelj Turska i dalje shvata tu stvar ozbiljno. Mi nastavljamo razogovore sa turskim funkcionerima.“

Turski rpemijer Abdula Gul je ukazao juèe da bi turska vlada trebalo da donese odluku o zahtevu amerièke vlade tokom narednih dana. Veæina turskih gradjana se protivi vojnoj akciji protiv Iraka. Turski funkcioneri su ukazali da neæe izneti zahtev amerièke vlade pred turski parlament sve dok im ona ne garantuje finansijsku pomoæ i pismeno garantuje da Kurdima u severnom Iraku neæe biti dozvoljeno da osnuju vlastitu državu jer bi takva dozvola mogla da podstakne separatistièki pokret KUrda koji žive u Turskoj. Turski ministar inostranih poslova Jašar Jakiš je naveo u intervjuu Si-en-enu da još uvek ima nerešenih pitanja u politièkom , vojnom ekonomskom paketu, ali je izrazio uverenje da je sporazum moguæ. Prema reèima predsavnika Bele kuæe Flajšera, Bušova administracija je uzela k znanju te izjave i još uvek oèekuje odgovor. Ukoliko Turska kaže “ne“, to - po Flajšerovom tumaèenju -ne znaèi da ona neæe uèestvovati.

XS
SM
MD
LG