Linkovi

Iraèka kriza u poslednjoj fazi pred rat - 2003-02-21


Šef britanske diplomatije Džek Stron je predoèio da veæ postoji brdo podataka koji potvrdjuju da se Sadam Husein još nije razoružao. Stro je upozorio u svom govoru u Kraljevskom institutu za medjunarodne poslove u Londonu da æe medjunarodna zajednica, uprkos svim dokazima, pokazati Sadamu Huseinu da se prkošenje isplati, ako ga ne bude držala pod pritiskom.

“Ako prekinemo vojni pritisak, Sadam Husein neæe saradjivati i neæe biti inprkcija. Sadam æe i dalje tiranisati, ubijati i muèiti vlastiti narod. Nastaviæe da zatrašuje susede, dok æemo mi pokazati diktatoirma u svetu da se prkošenje isplati.“

Džek Stro je ukazao da Ujedinjene nacije èekaju dvanaest godina da se Irak povinuje zahtevima Saveta bezbednosti da se razoruža, što je trebalo da uradi u roku od dvanaest nedelja. Britanija i Sjedinjene Države su saopštile da æe podneti iduæe nedelje predlog nove rezolucije kojom bi se obznanilo da je Irak materijalno prekršio rezoluciju 1441, usvojenu u septembru priošle godine, èime bi se utro put vojnoj akciji. Džek Stro je predoèio da Ujedinjene nacije rizikuju da postanu fusnota istorije ukoliko ne budu espremna da primene vlastite odluke. Stro je podsetio na nedaæe iraèkog naroda pod vladavinom Sadama Huseina.

“Dok Ujedinjene nacije razmatraju prinudni priomenu vlastitih rezolucija, ljudi moraju biti uzeit u obzir u našim kalkulacijama. Ukoliko dodje do vojnog konflikta, biæe žrtava. Rat je strašan, ali postoje okolnosti pod kojima su posledice odustajanja od rata još strašnije. Biæe takodje žrtava , ukoliko naša slabost ohrabri režim pod kojim su ubijene hiljade ljudi. Nasuprot tome , razoružavanjem Iraka, fundamentalno æemo promeniti karakter režima, ili sam režim, ako se pokaže da je vojna akcija potrebna. “

Šef britanske diplomatije Džek Stro je govorio o tome u Kraljevskom institutu za medjunarodne poslove u Londonu dan nakon što je amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld saopštio da su amerièke oružane snage spremne da preduzmu akciju protiv Iraka, ukoliko predsednik Džordž Buš izda naredbu za napad.

XS
SM
MD
LG