Linkovi

Sporovi oko cenzusa za validnost izbora - 2003-02-20


Predstavnici stranaka u skupštinskoj radnoj grupi za izradu prijedloga zakona o izboru predsjednika Crne Gore saglasni su da se cenzus mora ukinuti, s tim što SNP zahtjeva da se to uèini tek u drugom krugu izbora. Ostalo je da se usaglasi i ko ima pravo da se kandiduje za tu funkciju. Opozicija predlaže da se za predsjednika Republike mogu kandidovati državljani državne zajednice Srbija i Crna Gora, dok vladajuæa koalicija insistira da to budu iskljuèivo državljani Crne Gore. Predstavnik SNP u radoj grupi Vuksan Simonoviæ rekao je za naš program kako æe SNP traziti:

“…da se precizno definise da pravo da bude biran za predsjednika Republike ima državljanin Crne Gore koji je državljanin državne zajednice Srbija i Crna Gora, uz sve druge uslove vezane za biraèko pravo. Takodje smo tražili da se poveæa cenzus podrške biraèa predsjednièkom kandidatu. Tražili smo i da se zadrži cenzus u prvom krugu predsjednièkih izbora, tj.da na izbore izadje 50 odsto ukupno upisanih biraèa, a da pobjednik na izborima bude kandidat koji dobije 50 odsto od izašlih biraèa. Naravno, ukoliko to ne bi uspjelo, onda se u drugom krugu ne bi tražio cenzus.”

Simonoviæ istièe da koalicija Zajedno za promjene, na osnovu preporuka OEBS-a, traži da se zakonski utvrde rješenja koja æe eliminisaati moguænosti zloupotrebe državnog aparata u funkciji jednog kandidata ili partije.

Skupštinska komisija trebalo bi da sjutra završi posao na izradi prijedloga zakona.

XS
SM
MD
LG