Linkovi

Samit nesvrstanih o Iraku - 2003-02-20


Malezijski premijer Mahatir Mohamad -- inaèe domaæin samita nesvrstanih -- po svemu sudeæi æe pozvati na protivljenje vojnoj akciji za razoružavanje Iraka. No, pitanje Iraka je za kratko baèeno u senku kada je Severna Koreja danas podnela predlog rezolucije kojom se Sjedinjene Države osuðuju zbog spora oko nuklearnog programa Pjongjanga. U rezoluciji se poziva Vašington da obustavi neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji, koja optužuje Sjedinjene Države da zloupotrebljavaju nuklearno pitanje kao izgovor za invaziju na tu zemlju. Meðunarodna zajednica, da podsetimo, vrši pritisak na Severnu Koreju da odmah prekine sve nuklearne aktivnosti. Amerièka administracija naglašava da želi diplomatsko rešenje, ali nakon višemeseènog odbijanja razlièitih diplomatskih nastojanja od strane Pjongjanga, Vašington je saopštio da razmatra sve opcije.

Iako nesvrstane zemlje nisu ni ekonomski ni vojno uticajne, one usredsreðuju pažnju na pitanja koja smatraju važnim, kaže Krip Sridharan sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru:

“Samiti nesvrstanih zemalja zaista nisu presudni dogaðaji u svetu. No, važno je da zemlje Treæeg sveta imaju forum u kojem mogu da iznesu svoje poglede i skrenu na sebe pažnju globalne javnosti, koja im inaèe nije dostupna”.

Èandra Muzafar iz organizacije Meðunarodni pokret za pravedan svet, sa sedištem u Kuala Lumpuru, smatra da nesvrstane zemlje mogu da utièu na mišljenje u svetu:

“114 zemalja æe zauzeti jedinstven stav prema pitanju Iraka. To mora da ima efekta jer te zemlje predstavljaju ogroman deo sveta”.

Malezijski premijer Mahatir priznaje da velike sile retko slušaju nesvrstane, ali on smatra da æe možda biti prisiljene na to suoèene sa protestom miliona ljudi širom sveta protiv moguæeg rata sa Irakom.

XS
SM
MD
LG