Linkovi

Amerièka administracija rešena da podnese nacrt nove rezolucije - 2003-02-19


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer kaže da se predsednik neprekidno savetuje sa saveznicima o, kako je rekao, ”vremenu podnošenja i formulaciji“ nove rezolucije Ujedinjenih nacija. On je rekao da æe nacrt rezolucije biti podnet ove ili iduæe nedelje, bez obzira na moguæe protivljenje u Savetu bezbednosti.

”Predsednik je više puta jasno predoèio da je poželjno da Ujedinjene nacije stupe u akciju. Ako savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne bude delovao, predsednik æe - zajedno sa koalicijom voljnih - silom sprovesti rezoluciju 14-41, time što æe razoružati Sadama Huseina.“

Francuska, Rusija i Kina imaju moæ veta u Savetu bezbednosti i sve tri kažu da bi inspektorima trebalo dati više vremena pre nego što Ujedinjene nacije odobre primenu sile. Ranije ovog meseca, francuski predsednik Žak Širak rekao je da æe o primeni veta odluèivati kada to pitanje bude pokrenuto, uzimajuæi u obzir ono što je nazvao ”okolnosti tog trenutka.“ Ari Flajšer kaže da je dodatna akcija Seveta bezbednosti poželjna, ali ne i obavezna, pre nego što sila bude primenjena. On je dodao da je u pitanju ugled Ujedinjenih nacija, nasuprot jedne zemlje koja se veæ više od deceniju oglušuje o rezolucije kojima se zahteva da se odrekne zaliha hemijskog i biološkog oružja, za koje se smatra da poseduje.

”Ako Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bude odluèio da ne èini ništa drugo osim produžavanja inspekcija, iako je nesumnjivo dokazano da Irak poseduje zabranjeno naoružanje, onda morate da se upitate èemu donošenje rezolucija, jedne za drugom, kojima se posedovanje takvog naoružanja zabranjuje.“

Predstavnik Bele kuæe je rekao da je, bez obzira na to kako æe Francuska glasati o oèekivanoj amerièkoj rezoluciji, uveren da æe - kako se izrazio - ”dobri odnosi“ izmedju predsednika Buša i predsednika Širaka ostati na snazi.

XS
SM
MD
LG