Linkovi

Rasprava o sastavu ustavne komisije - 2003-02-19


Današnju raspravu obeležile su polemike poslanika opozicionih partija i Demokratske stranke Srbije koje su se odnosile na sastav komisije i zastupljenost u njoj predstavnika vladajuæe koalicije. Komisija æe, inaèe, imati 25 èlanova od toga 15 poslanika, tri predstavnika Vlade Srbije i po jedan predstavnik skupštinskih odbora za ustavna pitanja, za zakonodavstvo i za upravu i pravosuðe. Od 15 poslanika šest daje vladajuæa koalicija, Demokratska stranka Srbije tri, SPS i radikali po dva predstavnika i Straka srpskog jedinstva i Socijalistièka narodna partija po jednog poslanika. Ustavna komisija baviæe se samo promenom procedure, a novi najviši akt države pisaæe centar za izradu ustava.

Šef poslanièke grupe DOS-Reforme Srbije Èedomir Jovanoviæ rekao je da namera vladajuæe koalicije nije da donosi novi Ustav pukim preglasavanjem u parlamentu jer na ovom poslu moraju da rade zajedno svi poslanici. To znaèi da mi moramo angažovati eksperte i da moramo uvažiti preporuke meðunarodne zajednice jer želimo da budemo njen deo, to su ozbiljni poslovi koji se ne mogu završiti na nivou jedne ustavne komisije, svakako ne ne nivou komisije kakva je radila ustavnu povelju, rekao je Jovanoviæ.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršiæanin izjavio je da poslanici te stranke neæe podržati obrazovanje Komisije za priremu Zakona o naèinu i postupku promene Ustava, ocenjujuæi da je to pogrešan korak i da bi trebalo da Skupstina formira komisiju u kojoj æe biti predstavnici svih politièkih stranaka srazmerno broju poslanika u Skupštini iz januara 2001. godine i da se u rad te komisije, koja bi odluèivala dvotreæinskom veæinom, ukljuèe domaæi ekspereti i po potrebi inostrane institucije.

Na pitanje kada bi, s obzirom na politièka razmimoilaženja, mogao biti gotovo novi ustav, ministar pravde Vladan Batiæ je rekao da æe za donošenje ustava biti potrebno šest do devet meseci.

XS
SM
MD
LG