Linkovi

Veæina amerièke javnosti podržava primenu sile protiv Iraka - 2003-02-19


Nedavno istraživanje amerièkog javnog mnjenja pokazuje da je podrška javnosti upotrebi sile protiv Iraka premašila 60 odsto, ali i da se svaki èetvrti èovek u Americi i dalje protivi ratu. Milioni ljudi u Evropi su tokom proteklog vikenda protestovali protiv rata, a njima su se pridružile na desetine hiljada demonstranata u Njujorku, San Francisku i drugim gradovima Amerike. Oko 90 amerièkih gradova donelo je rezolucije protiv vojne akcije, uprkos tome što je spoljna politika prvenstveno stvar saveznih, a ne lokalnih vlasti. Zvaniènici u Los Andjelesu su juèe debatovali o ovom pitanju, i èlan gradske vlade Erik Garseti (Eric Garcetti) želi da se njegov grad pridruži onima koji se protive ratu.

”Pomenuæu samo neke: Atlanta, Èikago, Detroit, Filadelfija, Baltimor, Portland, De Moin, Klivlend, Milvoki. Ukoliko se oni time bave, zašto ne bismo i mi? Pošto su jasno rekli ”Ovo se tièe nas!“ -- situacija je izgleda poèela da se menja.“

Medjutim, rezolucija nije usvojena jer je nedostajao samo jedan glas za potrebnih 8, tako da æe se èlanovi gradske skupštine tim pitanjem pozabaviti ponovo u petak. Protivnici rezolucije kažu da Los Anðeles ima dovoljno sopstvenih problema i bez uplitanja u medjunarodna pitanja. Neki podržavaju stav Bušove administracije da je sila poslednja opcija. Èlan gradske skupštine Hal Bernson (Hal Bernson) kaže da se sa Sadamom Huseinom treba obraèunati, kao i sa diktatorima pre njega:

”Seæam se II Svetskog rata, Adolfa Hitlera i sedam miliona ubijenih Jevreja koji su stradali kao i Kurdi koje je Husein pobio otrovnim gasom.“

Za vreme debate u gradskoj skupštiti Los Angelesa, zamenik portparola Stejt Departmenta Filip Riker (Philip Reeker) održao je brifing za strane reportere na drugom kraju grada. Anti-ratna debata važan je deo demokratije, rekao je on dodavši:

”Niko ne želi rat, i predsednik je to ponovio. Rat je samo poslednji izlaz...“

Riker je takodje dodao da još uvek nije kasno za punu saradnju Sadama Huseina sa inspektorima UN-a.

XS
SM
MD
LG