Linkovi

Raspodeljeni mandati za Skupštinu SCG - 2003-02-18


Partije æe veæ danas na osnovu dogovorenih kvota poimence odrediti poslanike koji æe ih predstavljati u saveznom parlamentu. Prema utvrðenim kvotama Predsedništvo DOS-a odluèilo je da Demokratska stranka u saveznom parlamentu ima 18 poslanika, Socijaldemokratska partija pet, Graðanski savez i Nova demokratija po èetiri, Demohrišæanska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine po tri, a Demokratski centar, Demokratska alternativa i Savez vojvoðanskih Maðara po dva poslanika. Po jedan poslanièki mandat u Paramentu državne zajednice Srbija i Crna Gora imaæe Koalicija Vojvodina, Reformisti Vojvodine, Pokret za demokratsku Srbiju i poslanièki klub Srbija. U DOS–u kažu da su sve stranke zadovoljne raspodelom mandata, a kopredsednik Socijaldemokratske partije Žarko Koraæ tim povodom je rekao da je uvek dobar dogovor gde su svi relativno nezadovoljni jer to znaèi da je pravedan i da bi bilo loše da su jedni nezadovoljni, a svi drugi zadovoljni.

Promenjene okolnosti u državnoj zajednici sa Crnom Gorom zahtevaju da Srbija pomeni Ustav i uskladi ga sa Ustavnom poveljom, pa æe tako sutra republièki Parlament po hitnom postupku formirati Komisiju koja treba da pripremi zakon o naèinu i postupku promene Ustava. Predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Bojan Pajtiæ smatra da æe glavni posao Komisije biti da predloži proceduru za promenu Ustava. ”Buduæi da nije moguæe promeniti Ustav u skladu sa postojeæom procedurom jer je nemoguæe sprovesti referendum na teritoriji Kosova i Metohije, neophodno je da se zakonom definiše koja bi to procedura bila potrebna,“ rekao je Pajtiæ.

A povodom najava da bi u pisanju srpskog Ustava mogli da uèestvuju i struènjaci Venecijanske komisije, republièki ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljub Šabiæ smatra da je pomoæ evropskih struènjaka dobrodošla, ali i dodaje da Srbija ima snage da sama napiše svoj ustav.

O spremnosti državne zajednice Srbija i Crna Gora da se prikljuèi programu Partnerstvo za mir delegacija Savezne skupštine razgovarala je sa predstavnicima NATO pakta. Predsednik Veæa graðana Savezne skupštine Dragoljub Miæunoviæ najavio je da æe parlament nove državne zajednice posebnu pažnju posvetiti civilnoj i demokratskoj kontroli oružanih snaga i svih službi bezbednosti.

XS
SM
MD
LG