Linkovi

Inspektori UN u Iraku pregledali èetiri balistièke rakete - 2003-02-16


Vojnim inspektorima su pokazane èetiri rakete tipa “Samud“, pošto je glavni vojni inspektor Hans Bliks izvestio da te rakete možda imaju veæi domet od sto pedeset kilometara, što je makmsimalan domet dozvoljen rezolucijama Ujedinjenih nacija. Iraèka vojska je premestila te rakete na lokaciju severno od Bagdada da bi ih vojni inspektori pregledali.

Druge inspekcijske ekipe su pregledale vojne baze, industrijske kompanije, fabrike hrane i jedan koledž tokom traganja za oružjem masovnog uništenja. U medjuvremenu, u iraèkim državnim listovima se pozdravljaju antiratne demonstracije širom sveta kao pobeda Sadama huseina. U listu “Al-Džumhurija“ antiratni protesti se opisiju kao poraz i izolacija Amerike i tvrdi da je svet ustao protiv amerièke agresije.

SAD i Velika Britanija su optužile iraèku vladu da krije nuklearno, biološko i hemijsko oružje i upozorile da æe razoružati Irak, ukoliko to bude potrebno, bilo sa odobrenjem Ujedinjenih nacija ili bez takvog odobrenja. Iraèka vlada uporno tvrdi da nema oružje za masovno uništavanje, dok vojni inspektori ukazuju da do sada nisu pronašli takvo oružje.

XS
SM
MD
LG