Linkovi

Rajs: ”Daljim razgovorima o davanju još vremena, samo se smanjuje pritisak na Irak - 2003-02-16


Kondoliza Rajs je izjavila da SAD i dalje rade na prikupljanju podrške za usvajanje nove rezolucije Ujedinjenih nacija o Iraku. Ona je, meðutim, takoðe jasno predoèila da diplomatska nastojanja ne mogu još dugo da traju:

“Nalazimo se u diplomatskom prostoru, ali, iskreno reèeno, to ne može da traje još dugo”, rekla je Kondoliza Rajs

U razgovoru za televizijski program ”Susret sa štampom“ televizijske mreže En-Bi-Si, Kondoliza Rajs je optužila Irak da odugovlaèi kako bi dobio na vremenu u nastojanju da podeli Savet bezbednosti. Prema njenim reèima, Bagdad koristi neizvesnost situacije za sebe:

“Sadašnja neizvesnost nije fer prema zemljama u regionu i iraèkom narodu. Iskreno reèeno, neizvesnost koju Iraèani nastoje da koriste da bi podelili Savet bezbednosti i dobili na vremenu, nepravedna je i u odnosu na ugled Saveta bezbednosti. Sve to treba brzo okonèati.” - izjavila je Rajsova.

Savetnica za nacionalnu bezbednost je bila upitana o pozivima da vojnim inspektorima Ujedinjenih nacija da više vremena, i protivljenju nekih dugogodišnjih amerièkih saveznika preduzimanje sile za razoružavanje Iraka. Vlade Francuske i Nemaèke prednjaèe u tome. Predsednik Francuske Žak Širak je nedavno izjavio da nema opravdanja za rat. Rajsova je umanjila znaèaj moguæe dugoroène štete za trans-atlantske odnose, iako je upozorila da Irak može da traži utehu u izjavama koje dolaze iz Pariza i Berlina.

“Daljim razgovorima o pružanju još vremena samo smanjuje pritisak na Irak da se povinuje zahtevima”, smatra Rajs.

Ona je takoðe ukazala da SAD još uvek nisu odredile konaèan rok za razoružavanje Iraka, napomenuvši da je vreme da Savet bezbednosti pokaže svoju rešenost. Na pitanje o izgledima da nova rezolucija bude usvojena, s obzirom na stav stalnih èlanica Saveta bezbednosti - Francuske, Rusije i Kine - Rajsova je odgovorila da su ”spremni (administracija) da saraðuju u tom pravcu“.

Francuski ambasador Žan David Levit je u intervjuu za program “Ove nedelje” televizijske mreže Ej-Bi-Si ponovio stav svoje zemlje da treba da budu nastavljene vojne inspekcije. Prema njegovim reèima inspekcije daju rezultate:

“Moja poruka je da treba da udružimo snage da bi se izvršio još jaèi pritisak na Sadama Huseina da saraðuje aktivnije”, rekao je Levit

U istom televizijskom programu, britanski ambasador u Vašingtonu Kristofer Majer je rekao da inspekcije nisu glavno pitanje, veæ iraèko povinovanje zahtevima UN-a. Majer je takoðe izvestio da Velika Britanija i SAD izraðuju predlog nove rezolucije Saveta bezbednosti, ali nije želeo da potvrdi da æe taj dokument biti podnet na razmatranje u utorak.

XS
SM
MD
LG