Linkovi

Nominacije za nagradu Gremi u oblasti džeza - 2003-02-15


Gitarista i vodja benda Džon Skofild jedan je od autora koji su nominovani za nagradu u kategoriji Najbolji savremeni džez album. Nominaciju je dobio za album Iberdžem - što je po svemu sudeæi kovanica koja znaèi nešto kao vrhunski džem sešn.

Konkurencija u ovoj kategoriji je snažna. Drufi favoriti su Jellowjackets, klavijaturista Džo Zavinul i gitaristi Pet Matini i Lari Karlton. A u kategoriji vokalnih izvodjaèa veliku šansu ima Natali Kol, æerka slavnog Neta Kinga Kola, zahvaljujuæi svom albumu pod naslovom Ask A Woman Who Knows - Pitajte ženu koja zna.

Natali Kol nije debitantkinja što se tièe nagrada Gremi. 1976. je osvojila prvu, u kategoriji Najbolji novi izvodjaè, a 1992. je naredjala ravno sedam nagrada u raznim kategorijama, za svoj album Unforgettable - Nezaboravno. Medju ostalim favoritima su Dajana Kral, za svoj album Love in Paris - Ljubav u Parizu, Eta Džons, Peti Ostin i Luèana Suza.

Trubaè Dejv Daglas je od 1993. do sada snimio 19 albuma, sa osam razlièitih bendova. Ovaj 39-godišnji Njujorèanin cenjen je i van Sjedinjenih Država zbog svojih originalnih kompozicija, improvizacija i uopšte majstorskog sviranja džeza. Njegov prošlogodišnji album ”The Infinite“ - Beskonaèno - doneo mu je nominaciju za nagradu Gremi u kategoriji Najbolji instrumentalni džez album pojedinca ili grupe. U istoj kategoriji nominovani su sledeæi albumi ”Triangulo“ pijaniste Mišela Kamila, ”Footprints Live!“ - Otisci stopala uživo - saksofoniste Vejna Šortera, ”Live At The Village Vanguard,“ pijaniste MekKoja Tajnera i ”Directions in Music,“ Herbija Henkoka, Roja Hargrouva i Majkla Brekera. Breker i Henkok su moninovani i u kategoriji Najbolji instrumentalni džez solo, zajedno sa gitaristom Petom metinijem, tenor saksofonistom Pitom Kristlibom i pokojnim pijanistom Tomijem Flanaganom. Basista Dejv Holand i njegov big bend nominovani su za Gremi u kategoriji Najbolji big bend album.

Ostali favoriti u kategoriji big bend albuma su Mingus Big band, Slajd Hempton i njegov big bend, Vangard džez orkestar i Semi Nestiko. 45. dodela muzièkih nagrada Gremi održaæe se 23. fabruara u Njujorku. U kategoriji Najbolji album latinoamerièkog džeza favorit je grupa Caribbean Jazz Project.

XS
SM
MD
LG