Linkovi

Masovni protesti u Njujorku - 2003-02-15


Demonstranti, od kojih su mnogi nosili transparenmte sa napisima ”Neæemo rat u Iraku“ i ”Svet kaže ne ratu,“ marširali su ulicama Menhetna po temperaturi ispod nule, dok je na stotine policajaca, peške, na konjima i u helikopterima, kontrolisalo situaciju.

”Taj tip je tiranin i moramo nekako da ga se oslobodimo“ - rekao je jedan od demonstranata. ”Ali mislim da to moramo da uèinimo sporije i pažljivije i sa voljom sveta, umesto da se suprotstavljamo svima i od sebe pravimo mete napada.

Pregovori treba da se nastave do u nedogled,“ rekao je drugi. ”Mi smo velika zemlja i tu velièinu možemo da pokažemo tako što æemo preuzeti vodeæu ulogu u pregovorima i diplomatiji.“

”Kolin Pauel nas je juèe pripremao za pet do deset godina dug angažman u preuzimanju tudje zemlje, što æe samo izazvati nove teroristièke napade“ - rekao je treæi.

Njujork je možda više nego ostali deo zemlje u visokom stepenu pripravnosti od moguæih teroristièkih napada i teško je bilo naæi ulicu, na više blokova udaljenosti od demonstracija, koja nije bila prepuna policije. Ovaj grad je naviknut na masovne proteste. Ali jedan sudija je odbio zahtev organizatora današnjih demonstracija da im se dozvoli da marširaju, pozivajuæi se na brigu za bezbednost i moguænost da broj demonstranata prevazidje kapacitete policije da održi kontrolu. Demonstranti su ipak uspeli da marširaju duž jako obezbedjenih ulica Menhetna, skandirajuæi antiratne parole i lupajuæi u bubnjeve, samo nekoliko blokova od sedišta Ujedinjenih nacija, gde se razmatraju sledeæi koraci u vezi sa Irakom.

XS
SM
MD
LG