Linkovi

Reagovanje u Ujedinjenim nacijama na najnoviji izveštaj inspektora o Iraku - 2003-02-14


Nakon što su Hans Bliks and Mohamed El Baradej podneli izveštaj, ministar inostranih poslova Francuske, Dominik d-Vilpen, izjavio je da njegova zemlja nije spremna da odobri vojnu akciju protiv Iraka. Obraæajuæi se prisutnima preko prevodioca, francuski ministar je predložio da inspektori podnesu 14. marta Savetu bezbednosti još jedan izveštaj:

”U ovom hramu Ujedinjenih nacija, mi smo èuvari ideala, èuvari savesti. Ogromna odgovornost i èast koja nam je ukazana moraju nas navesti da prioritet damo razoružanju putem mira. Ova poruka vam stiže od jedne stare zemlje, Francuske, sa mog kontinenta, Evrope, koja zna šta su to rat, okupacija i varvarsto.“

Mnogi èlanovi Saveta bezbednoti pozdravili su aplauzom ovaj Vilpenov komentar. Stalne èlanice Saveta -- Kina i Rusija -- takodje su saopštile da bi proces inspekcije trebalo da se nastavi; dok je Nemaèka - predsedavajuæa zemlja Saveta bezbednosti -- izrazila podršku francuskom planu da se intenzivira proces inspekcija. Medjutim, španski ministar inostranih poslova je kritikovao Irak rekavši da je ta zemlja propustila da saradjuje. Britanski ministar inostranih poslova, Džek Strou, naglasio je isti argument; i upitao Hansa Bliksa da li je Irak istinski prihvatio proces inspekcije. Ministar Strou je ponovo izneo stav Londona i Vašingtona da Irak vara inspektore, da je propustio da se razoruža i da to predstavlja suštinsko kršenje rezolucije 14-41.

”Tokom 11 godina, sedam meseci i 12 dana od kako je istekao rok Saveta bezednosti dat Iraku -- šta su oni uradili? Lagali su, prikrivali, igrali igre.“

Britanski ministar je izjavio da Savet bezbednosti mora održati svoju reè i sprovesti ”ozbiljne konsekvence“ ukoliko se Irak ne povinuje rezoluciji o razoružanju. Iraèki ministar inostranih poslova, Mohamed Alduri, izjavio je pred Savetom bezbednosti da Irak želi da se razouža mirnim putem i da je istinski odluèio da dokaže da ne poseduje oružje za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG