Linkovi

Buš je rešen da deluje samostalno, ako bude potrebno - 2003-02-14


Suoèen sa protivljenjem veæine èlanica Saveta bezbednosti prema vojnoj akciji, predsednik Buš kaže da je rešen da deluje samostalno, ako bude neophodno, kako bi spreèio iraèkog lidera Sadama Huseina da pomogne teroristima u pribavljanju hemijskog ili biološkog oružja:

”Sadam Husein ima oružje za masovna uništavanja, pa ga je i upotrebljavao. Sadam Husein je navikao da obmanjuje svet, pa to i nastavlja da èini. Sadam Husein ima veze sa teroristièkim mrežama. Sadam Husein je opasan i zato æe biti razoružan, na jedan ili drugi naèin.“

Inspektori Ujedinjenih nacija su izvestili Savet bezbednosti da Irak još uvek ne saradjuje u potpunosti u sprovodjenju rezolucija o njegovom razoružavanju, ali da inspektori nisu pronašli oružje za masovna uništavanja. Kina, Rusija i Francuska izrazile su želju da se inspektorima da više vremena. Bela kuæa uzvraæa da to znaèi više vremena za Irak, da prikrije programe za razvoj zabranjenog naoružanja. Irak tvrdi da ne poseduje oružje za masovna uništavanja i uveren je da je predsednik Buš rešio da ga napadne, bez obzira na to šta æe inspektori Ujedinjenih nacija pronaæi.

Nešto ranije, predsednik Buš je izjavio da amerièke agencije za sprovodjenje zakona saradjuju na svim nivoima u zaštiti amerièkog stanovništva. Buš se danas obratio najvišim funkcionerima bezbednosti, u sedištu Federalnog istražnog biroa, u Vašingtonu, i izneo im svoj plan o preseljenju sektora za borbu protiv terorizma iz Federalnog istražnog biroa i Centralne obaveštajne agencije na jednu lokaciju, kako bi bolje uskladjivali svoje aktivnosti. Oèekuje se da æe novi centar organizovati obaveštajne informacije i procenjivati stepen opasnosti od teroristièkih napada. Funkcioneri u Njujorku i Vašingtonu pooštrili su mere bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija da bi ove nedelje moglo doæi do teroristièkog napada. Ali direktor Agencije za unutrašnju bezbednost, Tom Ridž, rekao je da nema razloga za paniku.

XS
SM
MD
LG