Linkovi

Inspektori podneli nov izveštaj Savetu bezbednosti - 2003-02-14


U svom najnovijem izveštaju Savetu bezbednosti Bliks je rekao da Irak i dalje dozvoljava inspektorima svetske organizacije pristup lokacijama širom zemlje, ali da vlada u Bagdadu nije objasnila šta se desilo sa, kako SAD tvrde, zabranjenim biološkim i hemijskim oružjima.

”Da navedem jedan primer. Iz jednog od dokumenata, koje nam je Irak podneo, proizlazi da nedostaje oko hiljadu tona hemijskih agenasa. Ne smem da žurim sa zakljuèkom da oni postoje. Ipak, ne mogu ni da iskljuèim tu moguænost.“

Bliks je takodje naveo da su struènjaci za naoružanje UN došli do zakljuèka da neki od novih raketnih sistema, koje je Irak razvio, premašuju ogranièenje dometa iraèkih raketa, koje je odredio Savet bezbednosti. Mohamed El Baradej, direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju takodje je podneo izveštaj Savetu bezbednosti, rekavši da inspektori za sada nemaju dokaza da Irak radi na proizvodnji zabranjenog nuklearnog oružja. Ranije ovog meseca, amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, je u Savetu bezbednosti imao detaljno izlaganje u kojem je, prema njegovim reèima, podneo neoborive dokaze da se Irak nije razoružao i da nema znakova da bi dodatne inspekcije naoružanja osigurale da to uèini.

XS
SM
MD
LG