Linkovi

Kriza odnosa u NATO-u - 2003-02-13


Jakis je izrazio uverenje da æe potrebe Turske izazvane iraèkim konfliktom zadovoljiti Sjedinjene Države i drugi saveznici, na bilateralnoj osnovi ako bude potrebno. Ali on je rekao da je sukob unutar NATO-a oko dostave hitne pomoæi njegovoj zemlji, koji je stekao širok publicitet, naneo štetu kredibilitetu alijanse i poveæao moguænost da buduæe krize zaglibe NATO u proceduralne svadje. Tokom susreta sa novinarima, posle sastanka sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom, turski ministar je nastojao da ublaži utisak o uticaju pomenutog spora na bezbednost Turske:

”To ne utièe na zaštitu ili bezbednost Turske. Ali možda je pogodilo kredibilitet NATO-a u celini, tako što bi u moguænoj sliènoj situaciji u buduænosti, treæa strana mogla da stekne uverenje da æe se NATO zaglibiti u diskusije oko procedura i formalnosti. To bi moglo da ima negativan efekat na kredibilitet NATO-a. Ali osim toga, nemamo nikakvih problema sa bezbednošæu Turske.“

Jakis je rekao da je u razgovorima sa sekretarom Pauelom diskutovano i o korišæenju turskih vojnih baza od strane Sjedinjenih Država, za moguæe operacije u susednim Iraku. Ali on je odbio da iznese pojedinosti, ukljuèujuæi moguæi broj amerièkih vojnika, ako njegova vlada to dozvoli. Jakisova delegacija takodje razgovara o moguæem amerièkom paketu pomoæi za ublažavanje štete koju bi rat sa Irakom mogao da nanese turskoj privredi. Krajem prošlog meseca izvešteno je da je Bušova administracija ponudila pomoæ u vrednosti od 4 milijarde dolara, tokom tri godine, ali su turski funkcioneri to nazvali nedovoljnom sumom. U razgovoru sa novinarima, turski ministar inostranih poslova je rekao da je prioritet njegove vlade oèuvanje mira u regionu i izrazio nadu da se Sjedinjenim Državama predvodjena vojna operacija protiv Iraka još može izbeæi. On je takodje rekao da, u sluèaju rata, Turska nema nameru da okupira delove severnog Iraka. On je ipak dodao da njegova vlada želi prisustvo u toj oblasti, kako bi predupredila ponavljanje situacije nastale posle rata u Persijskom zalivu, 1991. godine, kada je ogroman broj iraèkih izbeglica preplavio jugoistoènu Tursku. Jakis je rekao da Turska želi da se sve humanitarne potrebe moguæih iraèkih izbeglica obezbedjuju na iraèkoj teritoriji, što je moguæe bliže domovima koje bi izbeglice napustile.

XS
SM
MD
LG