Linkovi

Direktor CIE Džordž Tenet svedoèio u Kongresu - 2003-02-13


Èlanovi senatskog Odbora za oružane snage su nekoliko puta upitali Teneta da iznese svoje mišljenje o audio snimku i on im je dao svoju preliminarnu ocenu.

“Jedna od stvari koje vidimo jeste da on oèigledno jaèa samopouzdanje svojih ljudi, da ih oèigledno podstièe da uèine više i bez obzira da li je ovo znak predstojeæeg napada ili ne, to je nešto što imamo u vidu. Mogu jedino da vam kažem šta je istorija ovoga.”

Tenet je odbio da na javnom pretresu odgovori šta Sjedinjene Države možda znaju o kretanju Osame bin Ladena ili kakav uticaj imaju antiteroristièke operacije na njegovu sposobnost da vodi teroristièku organizaciju. Govoreæi o Iraku, Tenet je ukazao da Sjedinjene Države nastavljaju u potpunosti da saraðuju sa inspektorima Ujedinjenih nacija. Objasnio je meðutim da bi davanje inspektorima dodatnog vremena, jednostavno dalo i Sadamu Huseinu još vremena za razvijanje novog oružja, mada je priznao da bi moglo da se pokaže da su inspekcije još korisne. Direktor Centralne obaveštajne agencije je objasnio da veruje da bi Sjedinjene Države i saveznièke snage - ukoliko rat bude neizbežan - mogle da pronaðu u Iraku oružja za masovno uništavanje. U vezi sa Severnom Korejom, Tenet je rekao èlanovima senatskog Odbora za oružane snage da je - kako se izrazio - “veoma dobra procena” da Pjongjang ima jedno ili dva oruða zasnovana na plutonijumu. Senator Ivan Bej (Evan Bayh) iz Indijane, podsetio je da je Severna Koreja veæ lansirala rakete preko japanske teritorije i upitao Teneta kolika je verovatnoæa da Severnokorejci imaju raketu koja može da dosegne Zapadnu obalu Sjedinjenih Država?

“Rekao bih da je odgovor na osnovu objavljenih podataka potvrdan, da oni mogu to da uèine.”

Senator Bej je uzvratio konstatacijom da je verovatnoæa da Severnokorejci imaju nuklearne borbene glave i moguænost da ih dobace do Zapadne obale Sjedinjenih Država - kako se doslovno izrazio - “oèigledno veoma, veoma uznemirujuæa”. Sjedinjene Države veæ neko vreme znaju za rakete dugog dometa nazvane “Taepo dong 2”, trostepenu verziju za koju se navodi da ima domet veæi od devet hiljada kilometara. Meðutim, nova pažnja koja se poklanja ovoj temi naglašava strepnje zakonodavaca u pogledu Severne Koreje - u trenutku kada Sjedinjene Države nastavljaju da se pripremaju za moguæi rat sa Irakom. Džordž Tenet je rekao da je situacija u pogledu Severne Koreje “veoma ozbiljna”, bez obazira što je na ovonedeljnom kongresnom pretresu demantovano da usredsreðenost administracije predsednika Buša na rat sa Irakom umanjuje njenu sposobnost za bavljenje Severnom Korejom.

XS
SM
MD
LG