Linkovi

Ambasador Vujacic: Kosovo i Hag glavni izazovi nove države - 2003-02-13


Izveštaji medjunarodnih organizacija i delegacije Saveta bezbednosti UN--a koja je nedavno posetila Kosovo pokazuju da je posle gotovo 4 godine medjunarodnog prisustva u pokrajini, Kosovo još daleko od stabilnosti i prosperiteta, istakao je Vujaèiæ. ”Postoje ljudi koji tvrde da æe nezavisnost podstaæi ekonomski razvoj na Kosovu, ali nerealno je oèekivati priliv investicija bez rešavanja problema raseljenih i manjina“, ocenio je ambasador, dodavši da nema investicija bez poštovanja privatne imovine i slobode kretanja. Povodom nedavne inicijative u kosovskom parlamentu za izglasavanje rezolucije o nezavisnosti, Ivan Vujaèiæ je rekao:

”Ova inicijativa ne samo da je u suprotnosti sa rezolucijom 1244 veæ je i pretnja regionalnoj stabilnosti. Vlasti u Beogradu su u više navrata naglasile važnost dijaloga izmedju Beograda i Prištine. Na žalost na naše pozive nije odgovoreno. Mi smatramo da je neophodno da se radi na izgradjivanju veza izmedju delova zemlje ukoliko želimo da iza sebe ostavimo tragièno nasledje prošlosti.“

Vujaèiæ je naglasio da je saradnja sa UNMIK0m u sprovodjenju rezolucije 1244 veoma bitna, i da mnoge odredbe ove rezolucije još nisu sprovedene. ”Zbog toga, medjunarodno uèešæe na Kosovu jeste i biæe neophodno sve dok zacrtani standardi ne budu dostignuti“, rekao je Vujaèiæ.

Povodom saradnje sa Haškim tribunalom, Vujaèiæ je istakao da je sa teritorije Srbije i Crne Gore izruèeno 15 optuženih, i to uglavnom visokih funkcionera bivše države. ”Ukoliko slušate izveštaje medija možete steæi pogrešan utisak na naša zemlja ne saradjuje sa Hagom“, naglasio je ambasador dodajuæi da Srbija i Crna Gora pored izruèivanja saradjuju i na druge naèine sa haškim istražiteljima.

Sve to pokazuje da je preterivanje kada se sumnja u spremnost Beograda da saradjuje sa Hagom. Niti jedna od zemalja bivše Jugoslavije nije uradila toliko mnogo u saradnji...Nekad je taj postupak sporiji zbog objektivnih okolnosti....istakao je Vujaèiæ dodajuæi da se dvojica najslavnijih optuženika još na slobodi, Karadžiæ i Mladiæ, nalaze van dometa vlasti.

”Karadziæ je u Bosni gde ga ni 50 hiljada Nato vojnika nije uspelo da uhvati veæ sedam godina, što se tièe Mladiæa, mi ne znamo gde se on nalazi, i njegovo lociranje nije nimalo lako“, kazao je Vujaèiæ. On je na kraju istakao da je saradnja sa Hagom jedan od najveæih izazova za novu državu.

XS
SM
MD
LG