Linkovi

Britanija u stanju pripravnosti - 2003-02-12


U prestonici i drugim delovima zemlje, patroliraju vojnici u oklopnim vozilima i pripadnici antiteroristièke policije vidljivo naoružani automatskim oružjem. Visoka prisutnost bezbednosnih snaga je posebno uoèljiva oko londonskog Aerodroma “Hitrou”, na koji je rasporeðeno 1500 pripadnika bezbednosnih službi. Predsednik vladajuæe Laburistièke stranke, Džon Rejd (John Reid), objašnjava da su alarmantni obaveštajni podaci o spektakularnom napadu prisilili vladu da odmah stupi u akciju.

“Ovo je pretnja jednaka onoj koja je dovela do masakra hiljada ljudi u Njujorku.”

Zvaniènici ne saopštavaju ništa odreðeno o opasnosti, ali se u novinskim izveštajima nagoveštava da se strepi zbog moguænosti da operativci “Al kaide” ili njihovi simpatizeri, raketom zemlja-vazduh napadnu neki putnièki avion. Podsetimo da su teroristi krajem prošle godine u Keniji pokušali da obore jedan izraelski putnièki avion. S obzirom na ozbiljnost pretnje, ministar unutrašnjih poslova Dejvid Blanket (David Blunkett) je izjavio da je jedna od opcija bilo zatvaranje “Hitroua”, jednog od najprometnijih aerodroma na svetu. Ipak, ministar je objasnio da je ta ideja odbaèena i da je umesto toga pojaèano obezbeðenje.

“Nadamo se da æemo moæi da proðemo nekoliko dana bez ikakvog incidenta. Uvereni smo da to možemo, a onda æemo da potražimo naèin da umanjimo opasnost i vratimo se na onu vrstu pripravnosti i bezbednosnog nadzora zahvaljujuæi kojima smo bezbedni od 11. septembra.”

Pored pojaèanja bezbednosnih mera na “Hitrou”, sliène operacije manjeg obima su sprovedene i na drugim aerodromima u Britaniji. Vreme moguæeg napada se dovodi u vezu sa završetkom Kurban bajrama.

XS
SM
MD
LG